Κάποιες φορές, είναι απαραίτητο να επιστρέφει κανείς στα βασικά και να ξαναθυμάται ορισμούς, έννοιες και κανόνες. Ας απαντήσουμε λοιπόν στο ερώτημα, τί είναι ρεπορτάζ και τί Δελτίο Τύπου; Ποιές είναι οι διαφορές μεταξύ τους και πως λειτουργεί το ένα σε σχέση με το άλλο; Αυτονόητες απαντήσεις θα πείτε. Όχι και τόσο.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, ρεπορτάζ είναι η διαδικασία κατά την οποία ο δημοσιογράφος συλλέγει πληροφορίες για ένα θέμα, τις αξιολογεί και τις δημοσιεύει. Και κρίνεται φυσικά για το αποτέλεσμα. Δελτίο Τύπου είναι η ενημέρωση που οι Δημόσιες Σχέσεις προσφέρουν στον δημοσιογράφο –και κατ’ επέκταση στο αναγνωστικό κοινό- για λογαριασμό του πελάτη τους. Προσφέρουν, όχι επιβάλουν.

Έχει μεγάλη διαφορά. Δεν μπορεί να φτάνουμε στο σημείο οι Δημόσιες Σχέσεις να θεωρούν ότι τα ΔΤ δημοσιεύονται αυτούσια, ούτε, ακόμη περισσότερο, να θεωρούν ότι η πρόθεσή τους και μόνον να στείλουν ένα ΔΤ, δεσμεύει αυτόματα και ως δια μαγείας τον δημοσιογράφο! Ακόμη κι αν δεν είναι γνώστης αυτής της πρόθεσης. Επειδή, δηλαδή, το media plan προβλέπει την αποστολή ενός Δελτίου Τύπου, μέχρι να πατήσει κάποιος το… send, απαγορεύεται να γραφτεί οτιδήποτε άλλο! Τί λέτε καλέ. Για ξανασκεφτείτε το.

Στην εποχή των state-of-the-art PR, υπάρχουν φορές που αυτά τα αυτονόητα απουσιάζουν. Ίσως γιατί, στην αγωνία και προσπάθειά τους να εξελιχθούν και να προσφέρουν όλο και περισσότερες, όλο και καλύτερες και πιο σύνθετες υπηρεσίες στους πελάτες τους, οι Δημόσιες Σχέσεις απομακρύνονται καμμιά φορά από τα βασικά. Είναι πιθανό, σε όλους μπορεί να συμβεί. Πόσο μάλλον, όταν έχεις έναν πελάτη να ουρλιάζει πάνω απ’ το κεφάλι σου επειδή διάβασε κάτι που δεν του άρεσε. Κατανοητό.

Όμως, μια ακόμη βασική λειτουργία των PR είναι ακριβώς να εκπαιδεύσουν τον πελάτη τους σε ανάλογες έννοιες και να του εξηγήσουν ουσιαστικές διαφορές. Όχι να υπόσχονται τα αδύνατα.

Γιατί τώρα τα λέμε όλα αυτά; Ε, κάποιο λόγο θα ΄χουμε… Το μόνο βέβαιο είναι ότι, αντίστοιχες παρατηρήσεις υπάρχουν σίγουρα και αντίστροφα. Είμαστε εδώ για να τις ακούσουμε. Στην εποχή του πολύπλοκου, εμείς ας συζητήσουμε για τα βασικά. Θα ‘χει ενδιαφέρον…