Η Ευρώπη, αναγνωρίζοντας τις τεράστιες δυνατότητες, ευκαιρίες και προκλήσεις που προκύπτουν από τον ψηφιακό μετασχηματισμό του παραγωγικού/επιχειρηματικού μοντέλου, έχει τοποθετήσει τις ΤΠΕ στο επίκεντρο της στρατηγικής για την ανάκαμψη της οικονομίας και την εδραίωση ενός βιώσιμου πρότυπου ανάπτυξης. Η επένδυση στην ψηφιακή τεχνολογία και την πληροφορική μπορεί να δημιουργήσει θετικό επιχειρηματικό κλίμα και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη για την επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, καθώς και για την πραγματική τόνωση στην αγορά εργασίας.

Πορεία προς ένα πραγματικό ψηφιακό πλεόνασμα
Αυτό ακριβώς είναι και το στίγμα του Digital Economy Forum 2016, του σημαντικού συνεδρίου για την ψηφιακή οικονομία, που διοργανώνει ο ΣΕΠΕ στις 9 Μαρτίου με τίτλο «Η Επανεκκίνηση είναι ψηφιακή». Μέσα από αυτό, ο ΣΕΠΕ ανοίγει έναν ευρύ διάλογο, καλώντας όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας να καταθέσουν συγκεκριμένους άξονες δράσης για μια ουσιαστική πορεία προς ένα πραγματικό ψηφιακό πλεόνασμα.

Σε αυτό το πλαίσιο και ενώπιων των κορυφαίων κυβερνητικών φορέων και του Πρωθυπουργού της χώρας, του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, καθώς και εκπρόσωπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ευρωπαϊκών Θεσμών, ο ΣΕΠΕ καταθέτει τη δική του εισήγηση για το πως η ελληνική οικονομία, με όχημα τις ΤΠΕ, θα εισέλθει σε τροχιά ψηφιακής ανάπτυξης, αυξάνοντας τα δημόσια έσοδα, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα, αντιμετωπίζοντας τη διαφθορά και φοροδιαφυγή, και –ταυτόχρονα- εξασφαλίζοντας ένα ψηφιακό διαβατήριο για τις επιχειρήσεις και ένα ψηφιακό στήριγμα για την ελληνική κοινωνία.

Ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην αναπτυξιακή και οικονομική διάσταση, η επένδυση στην ψηφιακή τεχνολογία και την πληροφορική μπορεί να δημιουργήσει θετικό επιχειρηματικό κλίμα. Η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να αναδειχθεί σε πόλο προσέλκυσης επενδύσεων, γεγονός που συνεπάγεται τη δημιουργία χιλιάδων υψηλά εξειδικευμένων θέσεων εργασίας, που θα αντιστρέψουν το φαινόμενο «brain drain», προάγοντας τις παραγωγικές δυνάμεις της και αξιοποιώντας το υψηλού επιπέδου επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει, 6ο στον κόσμο σύμφωνα με το World Economic Forum report 2015.

Αναζητώντας το αναπτυξιακό σοκ
Παράλληλα, η αξιοποίηση της Τεχνολογίας στην επιχειρηματικότητα των τομέων που αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας – τουρισμός, ναυτιλία- αλλά και σε άλλους παραγωγικούς κλάδους – αγροτική παραγωγή, ενέργεια, κ.α., μπορεί να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών και να οδηγήσει σε ταχύτερη ανάπτυξη, παραγωγικότητα και εξωστρέφεια. Επιπλέον, αναφορικά με τις συναλλαγές με το κράτος και μόνο η υιοθέτηση της τεχνολογίας από τις επιχειρήσεις με αλλαγή του παραδοσιακού μοντέλου λειτουργίας τους, είναι αποφασιστικό βήμα και κεντρικός παράγοντας στην πάταξη της παραοικονομίας.

Αυτός είναι άλλωστε και ο ρόλος της ψηφιακής τεχνολογίας, να αποτελέσει εκείνη τη στρατηγική βιομηχανία για τη χώρα, που θα τονώσει και θα πυροδοτήσει το αναπτυξιακό σοκ που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, θα βελτιώσει το επίπεδο ζωής των πολιτών ενισχύοντας τον ψηφιακό αλφαβητισμό και την ίδια στιγμή θα εφαρμόσει την ψηφιακή τεχνολογία για την αντιμετώπιση μεγάλων κοινωνικών προκλήσεων. Στις 9 Μαρτίου ο ΣΕΠΕ, με προτάσεις και δράσεις, καλεί την δημιουργική Ελλάδα να συνδράμει στη διαμόρφωση αυτού του νέου αναπτυξιακού πλαισίου για τη χάραξη μιας νέας Εθνικής Στρατηγικής για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, η οποία δεν μπορεί παρά να είναι ψηφιακή.

*Προέδρος Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών  Ελλάδας (ΣΕΠΕ)