Ο σύγχρονος τρόπος αξιοποίησης των social media καναλιών, η «απομυθοποίηση» του Programmatic, η εποχή του Native Advertising, οι προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι publishers, ο ρόλος των Data, αλλά και θέματα όπως δημιουργικότητα και περιεχόμενο, κυριάρχησαν στη θεματολογία του ICEEfest 2014. Απαντήσεις σε ερωτήματα αλλά και εντοπισμός προβληματισμών, χρήσιμα παραδείγματα και πολλές ματιές στο μέλλον, ήταν η ανταμοιβή για τα περισσότερα από 2.000 στελέχη που παρακολούθησαν τις εργασίες, με το ενδιαφέρον των χωρών της περιοχής για τις εξελίξεις στο Digital Marketing να καταγράφει ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. «Η διοργάνωση του ICEEfest υπογραμμίζει τη δέσμευση του ομίλου TD για την εν λόγω βιομηχανία και αναδεικνύει τη δυναμική της ευρύτερης περιοχής», επεσήμανε καλωσορίζοντας τους συνέδρους στην έναρξη του Φεστιβάλ, ο Άλεξ Καραγιώργης Managing Director της Thinkdigital, μαζί με τον Dragos Stanca, ιδρυτή του ICEEfest.

Τη θεσμική υποστήριξη του IAB στο event μετέφερε ο Κωνσταντίνος Καμάρας, Πρόεδρος του IAB Europe, ο οποίος έδωσε ενδιαφέροντα στοιχεία μέσα από την ερευνητική δραστηριότητα του IAB για την πορεία της βιομηχανίας. Όπως είπε, η ευρωπαϊκή αγορά της online διαφήμισης αγγίζει νέο υψηλό 27,3 δισ. ευρώ, το mobile display ξεπερνά για πρώτη φορά το μερίδιο του 10% στο συνολικό display φθάνοντας το 11,8%, η ανάπτυξη του display ξεπερνά αυτή του search με ποσοστά 14,9% και 13% αντίστοιχα και το online video σπάει το φράγμα του 1 δισ. ευρώ.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις προσπάθειες του IAB να προάγει συνολικά το χώρο, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην ανάδειξη της συμβολής της ψηφιακής επικοινωνίας στην οικονομική ανάπτυξη, με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αν θα ήθελε πάντως κανείς να βγάλει ένα συμπέρασμα μέσα από τη διοργάνωση, αυτό θα ήταν το γεγονός ότι η βιομηχανία της ψηφιακής επικοινωνίας βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι σημαντικών εξελίξεων, τις οποίες θα καθορίσουν ο βαθμός καινοτομίας των παικτών της αγοράς, η διάθεση ανάληψης ρίσκου, η απορρόφηση και αξιοποίηση των βέλτιστων πρακτικών, η απομυθοποίηση των νέων πλατφορμών και τεχνολογιών, η εξοικείωση με αυτές, καθώς και η διαμόρφωση συνεργασιών.

Το μέλλον «κρύβεται» στο mobile
Με εκπαιδευτικό τρόπο λειτούργησαν οι παρουσιάσεις στελεχών όπως του Marcin Brus από το Facebook, αποκαλύπτοντας στους συμμετέχοντες τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αξιοποιήσουν καλύτερα τα κυριότερα κοινωνικά δίκτυα. «Οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν για το καλό παραδοσιακό marketing ισχύουν κι εδώ: Δημιουργικότητα, πρόσβαση, μέτρηση», τόνισε ο M. Brus, παρακινώντας τις μάρκες να ανταγωνίζονται στο πλαίσιο του FB με καλό, αφηγηματικό περιεχόμενο. Με ιδιαίτερη έμφαση αναφέρθηκε στη «mobile first» λογική που πρέπει να ακολουθούν σήμερα τα brands, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχουν πλέον περιορισμοί για τη δημιουργικότητα στην οθόνη του κινητού.

Όσον αφορά στη μέτρηση της αποτελεσματικότητας, ήταν αρκετά σαφής: «Δεν έχει να κάνει με τον αριθμό των likes, αλλά με τη μέτρηση του συνολικού impact, τόσο σε επίπεδο brand building, όσο και πωλήσεων». O Patrick Hourihan της Yahoo, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας επιχειρηματικών μοντέλων που θα επιτρέπουν τη ροή πληροφοριών από τη μία πλατφόρμα στην άλλη: «Οι εφαρμογές είναι “τυφλές” η μία απέναντι στην άλλη. Δεν μπορείς να παρακολουθήσεις το ταξίδι του καταναλωτή across apps και δεν είναι η τεχνολογία που μας εμποδίζει», ανέφερε. Από την πλευρά του Twitter, ο Josh Grau αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το Μέσο αναδεικνύεται πλέον σε search engine και news provider, με το 66% των χρηστών να κάνουν αναζητήσεις σε αυτό καθημερινά.

Ως «τέλεια συνταγή» για τα brands στο Twitter, ανέφερε το χιούμορ και την ανάγκη για περισσότερο… παλμό: «Give your brands a heart beat», τόνισε χαρακτηριστικά.
Να δράσουν τάχιστα στο κινητό και στις πολλαπλές οθόνες, λαμβάνοντας υπόψιν ότι το user experience είναι τελείως διαφορετικό στο mobile και ότι το traffic από το desktop στο mobile έχει ξεπεράσει το ορόσημο του 50%, παρακίνησε τους ακροατές ο Oren Hefetz της Google. «Διευκολύνετε τους ανθρώπους να μετακινούνται από συσκευή σε συσκευή», επεσήμανε. Σε άλλες παραινέσεις του ψηφιακού κολοσσού μέσα από εντυπωσιακά παραδείγματα, «μυηθήκαμε» στα 3 «wins» της ψηφιακής επικοινωνίας: «Win with the multi-screen, win with the audience, win with profit».

Programmatic: Αναζήτηση των σωστών δεδομένων
«Αλλάζει τα πάντα και τίποτα», ήταν η έκφραση με την οποία ξεκίνησε την παρουσίασή του για τον τομέα του Programmatic ο Caspar Schlickum της Xaxis, θέλοντας να ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται για μία τεράστια εξέλιξη, γύρω από την οποία όμως υπάρχουν πολλές παρεξηγήσεις. «Το Programmatic δεν είναι μόνον Real Time Buying, μόνον μία πλατφόρμα. Το RTB είναι υποσύνολο του Programmatic». Σύμφωνα με τον ίδιο, το Programmatic δεν αλλάζει μόνον το «πότε» στο media buying, αλλά και το «πως».


Στη διασταύρωση του Programmatic με το θέμα των Data, ο ίδιος τόνισε ότι το ζητούμενο δεν είναι απλά η συλλογή δεδομένων, αλλά η συλλογή των σωστών δεδομένων, επισημαίνοντας ότι ο λόγος για τον οποίο τα Big Data δεν χρησιμοποιούνται σήμερα σωστά, έχει κυρίως να κάνει με ζητήματα οργάνωσης και ασφάλειας, όχι τεχνολογίας. Σε άλλη ενότητα, ακούσαμε την Sacha Berlik της DataXu, να υποστηρίζει με θέρμη ότι δεν υπάρχουν πλέον «δικαιολογίες» για τη μη αξιοποίηση των δεδομένων: «Σήμερα έχουμε τα δεδομένα που παράγει η καταναλωτική συμπεριφορά –έχουμε περάσει από τα “transactional” στα “behavioral data”-, έχουμε πρόσβαση σε αυτά και εργαλεία για να τα αξιοποιήσουμε. Οι μέρες που βασιζόμασταν στο προαίσθημα και στο ιστορικό, είναι παρελθόν».

Μέσα σε όλο αυτό το οικοσύστημα, ο ανθρώπινος παράγοντας είναι περισσότερο σημαντικός από ποτέ: «Κάποια χρόνια πριν, θα προσλαμβάναμε στελέχη από τα media shops, σήμερα κοιτάμε προς το…CERN! Οι Mad Men εξελίσσονται σε Math Men»,ανέφερε ο Caspar Schlickum, υπογραμμίζοντας την αξία της εξειδίκευσης. Άλλο ένα σημείο ενδιαφέροντος της παρουσίασής του, ήταν η ανάγκη για επαναφορά των διαφημιστικών, δημιουργικών εταιρειών στον διάλογο: «Θα έπρεπε να ενθουσιάσουμε τους διαφημιστές γι’ αυτούς τους νέους τρόπους που έχουν στη διάθεσή τους για να αφηγηθούν τις ιστορίες τους», ανέφερε.

Η λύση στο γρίφο των Big Data
Το θέμα των Big Data όμως και της βέλτιστης αξιοποίησής τους μέσω του Real Time Bidding, ίσως «τρομάζει» περισσότερο απ΄όσο θα έπρεπε. Ξεκινώντας από τα βασικά και με μερικά απλά βήματα, μπορεί κανείς να κάνει την αρχή με χειροπιαστά και άμεσα αποτελέσματα. Ο Γιώργος Φραγκάκης της Forestview έδωσε στους ακροατές έναν τέτοιο, πολύτιμο οδηγό, προτρέποντάς τους να μην αισθάνονται δέος και να τολμήσουν να κάνουν την αρχή. Όπως είπε, από τη «θάλασσα» των δεδομένων που υπάρχει εκεί έξω, μπορεί κανείς να εστιάσει σε website και campaign data, ο συνδυασμός των οποίων οδηγεί στη βασική αρχή του marketing: Στο segmentation.

Με μια βασική κατηγοριοποίηση, οδηγούμαστε στον καταναλωτή που μας ενδιαφέρει και μπορούμε να επικοινωνήσουμε το σωστό μήνυμα, στον σωστό παραλήπτη. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη του split testing στο δημιουργικό -με τον νέο creative να είναι εν μέρει καλλιτέχνης και εν μέρει επιστήμονας. Στον κόσμο του Real Time Bidding, η σωστή διαχείριση των campaign και website data, οδηγεί στα σωστά segments κοινού, που οδηγούν σε conversions. «Πολλοί πελάτες δεν έχουν καν αυτή τη βασική δομή, τα βασικά segmentations και τεσταρισμένα δημιουργικά!», επεσήμανε ο ίδιος, τονίζοντας ότι τα «data που φέρνουν αποτελέσματα», περνούν μέσα από 3 βασικές ενέργειες, τις οποίες προέτρεψε το κοινό να υιοθετήσει: Segment your Audience, Test your Creative, Real Time Bidding.

Οι Publishers στην εποχή του Programmatic
Ο ρόλος των publishers και ο τρόπος με τον οποίο τους επηρεάζει η νέα εποχή του Programmatic, απασχόλησε αρκετά τους συνέδρους, με τον εντοπισμό της ανάγκης ενίσχυσης του διαλόγου να κυριαρχεί. Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, οι publishers έχουν ανάγκη τα έσοδα που μπορούν να προκύψουν από τον συνδυασμό δεδομένων και τεχνολογίας, αλλά δεν έχουν ακόμη τα κατάλληλα επιχειρηματικά μοντέλα γι’ αυτό. «Οι publishers αισθάνονται να απειλούνται από το Programmatic, θεωρούν ότι οι buyers εξουσιάζουν το παιχνίδι, επειδή έχουν τα χρήματα.

Η μεγαλύτερη ανησυχία τους έχει να κάνει με τις τιμές, με την προστασία των CPMs και του inventory τους», ανέφερε στην παρουσίασή του ο Russell Barry της Liverail. Ο ίδιος τόνισε ότι οι publishers δεν χρειάζεται να «παραδώσουν» το inventory τους και μπορούν να διατηρήσουν τον έλεγχο. Ο Nigel Gilbert της Appnexus αναφέρθηκε στη λογική «δημοπρασίας» που ενσωματώνει το Programmatic, η οποία ευνοεί τον αγοραστή και όχι τον πωλητή: «Ο buyer πληρώνει για το performance και δεν αναλαμβάνει κάποιο ρίσκο.

Ο πωλητής ουσιαστικά εμπορεύεται το ρίσκο με στόχο την αμοιβή». Ποια μπορεί όμως να είναι η απάντηση στους παραπάνω προβληματισμούς για τους publishers; Σύμφωνα με τον Οδυσσέα Ντότσικα της Thinkdigtal, η απάντηση βρίσκεται στη συνεργασία των publishers και στη δημιουργία συμμαχιών, που θα τους επιτρέψουν να ανταγωνιστούν αποτελεσματικά τους μεγάλους παίκτες της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε το λανσάρισμα του «Project Agora Romania». Πρόκειται για ένα Programmatic Marketplace που συστήνουν οι Mediafax, Ringier, Thinkdigital και TailWind. «Οι ψηφιακοί εκδότες βλέπουν καθημερινά το μερίδιο και το περιθώριο κέρδους τους να μειώνεται ή να μένει σταθερό, προς όφελος διεθνών μεγαθηρίων, σε μία κατά τα άλλα ταχύτατα αναπτυσσόμενη ψηφιακή αγορά.

Οι συμμαχίες μεταξύ εκδοτών για τη δημιουργία Programmatic Marketplaces αποτελούν αποδεδειγμένα πλέον σε διεθνές επίπεδο τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να ενισχύσουν το μερίδιό τους και να επανακτήσουν έλεγχο και στρατηγική αυτονομία». Το «Project Agora», το οποίο θα εγκαινιάσει επισήμως τη λειτουργία του τον Οκτώβριο, αποτελεί το σχέδιο της TailWind για το σχηματισμό ενός ανεξάρτητου από πολυεθνικούς κολοσσούς δικτύου Programmatic Marketplaces στις αναπτυσσόμενες αγορές της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής. Στόχος του είναι να δημιουργήσει ένα περιβάλλον συναλλαγών που θα προσφέρει αξία στους διαφημιζομένους, ενώ παράλληλα θα προασπίζει τα συμφέροντα των εκδοτών, δίχως στρεβλώσεις και μονοπωλιακούς περιορισμούς.


Τα disruptive μοντέλα στο χώρο του digital publishing εξέτασε και το πάνελ συζήτησης των K. Droste της Upcoming.nl, Jacquelyn White του Daily Secret και A. Cesnavicius της PRO TV, με συντονιστή τον Κωνσταντίνο Καμάρα από πλευράς IAB Europe. Η συζήτηση εστίασε κυρίως στα θέματα του περιεχομένου και στο νέο revenue mix που διαμορφώνεται για τους publishers μέσα από τον ανταγωνισμό με τους μεγάλους παίκτες -όπως Google-, αλλά και μέσα από τις εξελίξεις σε επίπεδο καινοτομίας. Οι συνομιλητές φάνηκε να συμφωνούν σε βασικές παραδοχές, όπως η διαχρονική σημασία του ποιοτικού περιεχομένου, για το οποίο τελικά θα πληρώσουν οι εκάστοτε πελάτες. «Content is still king», ήταν η χαρακτηριστική φράση που ακούστηκε, με προκρινόμενο σε μεγάλο βαθμό το συνδυασμό free και paid μοντέλου.

Η συζήτηση στράφηκε και στη στρατηγική δημιουργίας «συμμαχιών» μεταξύ των εκδοτών, οι οποίες, εκτός από τη δυνατότητα καλύτερης τοποθέτησης έναντι του ανταγωνισμού, προσφέρουν επίσης «προστασία» της αξίας του περιεχομένου. Στην ερώτηση σε ποιο νέο μοντέλο (video, programmatic, native advertising) με όρους διαφήμισης και παραγωγής εσόδων, θα έπρεπε να επενδύσουν οι εκδότες, μάλλον, δεν ισχύει το «one size fits all». Εξαρτάται από τη δομή του εκάστοτε Μέσου, τον προσανατολισμό του στο είδος του περιεχομένου, το βαθμό συν-δημιουργίας με τα brands που θέλει να υιοθετήσει. Οι συνομιλητές συμφώνησαν επίσης στην ανάγκη προσοχής όσον αφορά στον τομέα του Native Advertising για τον διαχωρισμό μεταξύ PR και αρθρογραφίας, την ανάγκη απόλυτης διαφάνειας και τη σημασία σωστής μέτρησης των αποτελεσμάτων.

Content Marketing & Digital Storytelling
Το ρόλο των «influencers» στη συνολική διαδικασία της ψηφιακής επικοινωνίας, ανέδειξε ο Lee Odden της Top Rank Online Marketing, συστήνοντας τη δημιουργία ομάδων που θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές του μηνύματος στα social media, σε αντίθεση με την προσπάθεια άμεσης μαζικής πρόσβασης του κοινού. Ο ίδιος εξέθεσε τα πλεονεκτήματα και τις προδιαγραφές που ισχύουν στην προσέγγιση αυτή, τονίζοντας ότι πρέπει να «ενθουσιάσεις» τους influencers αυτούς, να τους προσελκύσεις και να τους κάνεις εξαιρετικά εύκολη τη διαδικασία συμμετοχής.

Επί του ζητήματος του περιεχομένου πάντως, τις «εντυπώσεις» έκλεψαν τα στελέχη της upcoming.nl, που σε διαφορετικές ενότητες του συνεδρίου παρουσίασαν το case της εταιρείας τους. Το ολλανδικό viral media site έχει «ταράξει» τα νερά, εμφανίζοντας ανάπτυξη 850.000 μοναδικών επισκεπτών το μήνα μέσα σε ένα χρόνο από το λανσάρισμά του και με μηδενικό marketing budget. Το site συγκεντρώνει το δημοφιλέστερο διαδικτυακό περιεχόμενο και το παρουσιάζει κυρίως με τη μορφή των listicles. Ένας πολύπλοκος αλγόριθμος «σκανάρει» το internet σε 24ωρη βάση και επιλέγει τις ιστορίες, τα video και τις εικόνες που μοιράζονται περισσότερο online. Τα γρήγορα αντανακλαστικά και η φρέσκια ματιά μέσα από συνεργασίες με νέους ανθρώπους που παρακολουθούν όσα συμβαίνουν στο διαδίκτυο, είναι δύο από τα «μυστικά» της επιτυχίας που μοιράστηκαν με το κοινό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια ενότητα, είχαμε μεταξύ άλλων την ευκαιρία να δούμε τα στελέχη της ελληνικής The Newtons Laboratory να δίνουν το στίγμα της ελληνικής δημιουργικότητας παρουσιάζοντας την καμπάνια με τον «Μάνο Σέργιο» για την εθνική ποδοσφαίρου και την Τράπεζα Πειραιώς, υπό τον τίτλο «How to take 10 million Greeks to Rio».

Στην ενότητα του content, ξεχώρισε επίσης η παρουσίαση του BBC Worldwide, που φυσικά άντλησε εντυπωσιακά παραδείγματα από το επιβλητικό -σε όγκο και ποιότητα- περιεχόμενό του. Ο εκπρόσωπος του βρετανικού καναλιού επανέφερε τη συζήτηση στην «τέχνη» του storytelling και παρακίνησε τους δημιουργούς να βοηθήσουν το κοινό να «κατοικήσει» την ιστορία τους, να εμπιστευθούν τις εμπειρίες και τη φαντασία των ακροατών και να μην υποτιμούν την ανάγκη των ανθρώπων να μοιράζονται καλές, δυνατές αφηγήσεις.

Η δημιουργικότητα στην ψηφιακή εποχή
Η τεχνολογία αλλάζει τη δημιουργικότητα; Χρειάζεται να επανεφεύρουμε τους όρους της δημιουργικής παραγωγής; Οι ομιλητές της αντίστοιχης ενότητας, σίγουρα δεν είχαν τις τελικές απαντήσεις σε ένα τόσο ρευστό θέμα, όμως έθεσαν ενδιαφέροντα σημεία προβληματισμού. Η Cinthia Assali από το The Zoo της Google, έδωσε ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η τεχνολογία ανοίγει νέους δρόμους στη δημιουργικότητα, μέσα από το case της Fendi. Η εταιρεία μόδας παρουσίασε το πρώτο στην ιστορία air-catwalk το οποίο φιλμαρίστηκε από ιπτάμενα airdrones, προσφέροντας έτσι στους χρήστες τη δυνατότητα να επιλέξουν και να δουν όποια οπτική γωνία ήθελαν, απολαμβάνοντας διαφορετικές και πρωτόγνωρες απόψεις του event.


Στο σύνδρομο του «χρυσόψαρου» και στον κίνδυνο από την όλο και μεγαλύτερη απώλεια της προσοχής του κοινού, αναφέρθηκε το γερμανικό agency Achtung!, επισημαίνοντας ότι για να «πιάσεις» σήμερα την προσοχή, χρειάζονται τρία πράγματα: Ένα ισχυρό δόλωμα, μινιμαλιστική διαδραστικότητα και ένας καλός… «ψαρότοπος», εννοώντας την έξυπνη αξιοποίηση των Μέσων. Από τη δημιουργική σκηνή της Σουηδίας, τα στελέχη της Akestam Holst στάθηκαν σε έννοιες όπως «crowd intelligence» και «co creation», παρακινώντας τις μάρκες να φέρουν τους καταναλωτές μέσα στη διαδικασία της καινοτομίας τους.

Αποκωδικοποίηση του Native Advertising
Στο κομμάτι του Native Advertising στάθηκε ιδιαίτερα το masterclass με οικοδεσπότη τον Άλεξ Καραγιώργη, Managing Director της Thinkdigital και πανελίστες υψηλόβαθμα στελέχη από εταιρείες όπως OMD, Group M, Vivaki, The Group και φορείς όπως ο IAB. Το Native Advertising γνώρισε τεράστια ανάπτυξη το 2013, συγχρόνως όμως υπάρχει και μεγάλη σύγχυση γύρω από αυτό, με τον καθένα να δίνει τον δικό του ορισμό: «Χρειάζεται να φθάσουμε σε κοινές αποφάσεις όσον αφορά στο τι είναι το Native Advertising και ποια είναι τα προϊόντα που υπάρχουν σήμερα εκεί έξω και μπορούν να το αξιοποιήσουν», ήταν ένα από τα συμπεράσματα της συζήτησης.

Στα πλεονεκτήματα του Native, αναφέρθηκαν η δυνατότητα που δίνει στο διαφημιστικό περιεχόμενο να ενσωματωθεί μέσα στο stream του χρήστη, το πλουσιότερο brand experience που δίνει σε σχέση με τα banners, ενώ στις προκλήσεις, επισημάνθηκαν το «social fatigue» των χρηστών, η ανάγκη για υψηλή ποιότητα, η εφαρμογή του σε μεγάλη κλίμακα, τα ζητήματα διαφάνειας. Η συζήτηση στάθηκε πολύ και στο κομμάτι του Programmatic και στο ενδεχόμενο ρόλο που μπορεί να παίξει στην εφαρμογή της Native διαφήμισης σε μεγάλη κλίμακα.

Συνεχίζοντας την εξερεύνηση του σύγχρονου περιεχομένου, ο Charles Yardley της Forbes Media αναφέρθηκε επίσης στο κομμάτι του Native Advertising, υπογραμμίζοντας την ανάγκη της αναδιοργάνωσης ολοόκληρου του εκδοτικού οργανισμού γύρω από αυτό, την επαναδιατύπωση των μοντέλων δημοσιογραφίας και διαφήμισης, την εξαιρετική σημασία της διαφάνειας. Όπως είπε, τα «πεδία της μάχης» στον σύγχρονο πόλεμο του native ad, εντοπίζονται μεταξύ άλλων στον ανταγωνισμό, στη διαφάνεια, στη δημιουργία του περιεχομένου, στα διαφημιστικά δίκτυα και στο ad buying, στην αξιολόγηση.

Insights snacking
– «Καθώς μπαίνουμε στην 3η εποχή του web, αυτή των Data, πρέπει να σκεφτούμε την 4η: Την εποχή της αξίας». John Paul Edwards, OMD.
– «Το Programmatic δεν είναι απλά ένας τρόπος για να αγοράζουμε φθηνά impressions. Είναι ένα concept που θα μεταμορφώσει ολόκληρα τμήματα marketing». Sacha Berlik, DataXu.
– «Το Social εξελίσσεται στην “κόλλα” που συνδέει μεταξύ τους όλες τις συσκευές». Patrick Hourihan, Yahoo!
– «Η ιστορία σας πρέπει να απηχεί μια ανθρώπινη αλήθεια και να είναι απλή, για να την επιλέξει ο χρήστης». Cinthia Assali, The Zoo.
– «Δεν υπάρχουν μυστήρια στο Programmatic. Μη φοβάστε να δοκιμάσετε καινούργια πράγματα». Anke Kuik, Vivaki.
– «Ένα ενοποιημένο σύστημα μέτρησης, για όλα τα Μέσα, θα αυξήσει τη διαφημιστική δαπάνη; Ναι!». Russell Barry, Liverail.
– «Οι καθημερινές RTB συναλλαγές, είναι περισσότερες από αυτές στα χρηματιστήρια Nasdaq και Νέας Υόρκης μαζί!». Γιώργος Φραγκάκης, Forestview.

Απομυθοποιώντας το mobile
«Η ανάπτυξη ενός iphone ή ενός smartphone, θα είχε κοστίσει 4 εκατ. δολάρια στις αρχές της δεκαετίας του 1990!». Με το παράδειγμα αυτό, ο James Hilton της M&C Saatchi Mobile άνοιξε τη συζήτηση γύρω από το Mobile Marketing, θέλοντας να τονίσει τις αλματώδεις εξελίξεις που έχουν συντελεσθεί στο χώρο. Θέλοντας να καταρρίψει «μύθους» γύρω από το Mobile Marketing, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η διαφημιστική δαπάνη δεν μετακινείται προς το mobile όσο γρήγορα θα έπρεπε, ενώ η αγορά υστερεί ακόμη στην αξιοποίηση των data. Σύμφωνα με τον ίδιο, το mobile είναι ιδιαίτερα ισχυρό για branding, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο retail, ενώ σίγουρα, το μέλλον των engaging media περνάει μέσα από αυτό.

Ποιος «αντέχει» την αλήθεια;
Τον προβληματισμό ευρύτερα για την κατεύθυνση που έχει πάρει η ψηφιακή βιομηχανία της επικοινωνίας, έθεσε ο Chris Clarke της DigitasLBi. Έκανε λόγο για μία ολόκληρη βιομηχανία που «εθελοτυφλεί», για τα «ψέμματα» περί εκδημοκρατισμού στην εποχή του Internet, για τη δύναμη και εξουσία που συγκεντρώνουν οι λίγοι κατέχοντες των ισχυρότερων servers και υπολογιστών, για το έλλειμα πολιτισμού, παιδείας και ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου που έφερε η απόλυτη εξατομίκευση, για τη δήθεν δημιουργικότητα και το «μπούκωμα» του κοινού με ανούσια πράγματα. «Η κουλτούρα διαμορφώνεται μέσα από τη σύγκλιση τυχαιοτήτων. Χρειαζόμαστε νέες δημιουργικές διαδικασίες, ώστε να παράξουμε καλύτερες τυχαιότητες», ήταν το μήνυμά του προς το κοινό, τονίζοντας ότι τα brands σήμερα οφείλουν να χρησιμοποιήσουν τη δημιουργικότητά τους παίρνοντας θέση απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Jonathan Wise της Comms Lab αναφέρθηκε στα περιβαλλοντικά ζητήματα και στη ανάγκη για χρήση της δημιουργικότητας στο δρόμο της μετάβασης από την αέναη ανάπτυξη, στην βιώσιμο μέλλον.