Mε ένα αναλυτικό υπόμνημα 52 σελίδων, η Ένωση Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας ενημέρωσε πριν λίγες μέρες τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, αρμόδιο για τα ΜΜΕ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα για τα προβλήματα των περιφερειακών καναλιών, προτείνοντας παράλληλα λύσεις για την αντιμετώπισή τους. Οι προτάσεις της ΕΕΤΕΠ αφορούν στην διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης, στην υπερφορολόγηση, στις σχέσεις των περιφερειακών καναλιών με την Digea, καθώς και στο νέο χάρτη συχνοτήτων.

Στα ενδιαφέροντα στοιχεία που μπορεί κανείς να διαβάσει στο υπόμνημα είναι η δύσκολη οικονομική πραγματικότητα των καναλιών αυτών, αφού το σύνολο του ετήσιου κύκλου εργασιών όλων των περιφερειακών καναλιών δεν ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ. «Αν η Πολιτεία πιστεύει ότι το ποσό αυτό επαρκεί για να ζήσουν όλοι οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί της χώρας, για να λυθεί το ασφαλιστικό των εργαζομένων στα περιφερειακά ΜΜΕ και ταυτόχρονα για να γεμίσουν τα δημόσια ταμεία με αμφιλεγόμενες δημοπρασίες αδειών, τότε κάνει σοβαρό, για να μην πούμε τραγικό, λάθος στους υπολογισμούς της» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ένα ακόμα σημαντικό σημείο του υπομνήματος είναι αυτό που αναφέρεται στην φορολογία των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, η οποία είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη τα τελευταία χρόνια. Αναφέρεται σχετικά το εξής: «Ειδικός Φόρος Τηλεόρασης μέχρι πρότινος 20% και τώρα 5%, διάφοροι φόροι υπέρ τρίτων κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας, όπως το τέλος για την εγχώρια κινηματογραφική παραγωγή 1,5%, το τέλος υπέρ τυφλών 0,3% κ.λπ., φόρος 2% επί του τζίρου για το ασφαλιστικό των δημοσιογράφων, απαιτήσεις των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων που κανείς δεν ξέρει ποιοι και πόσοι ακριβώς είναι, αφού κάθε τόσο εμφανίζονται και άλλοι δικαιούχοι (ΑΕΠΙ 2,2%. Αυτοδιαχείριση 2,2%, GEA 2.2% κ.λπ.), και όλα αυτά επί του τζίρου (!), υψηλότατα και ατεκμηρίωτα ενοίκια στον πάροχο δικτύου Digea (από 1.350 έως 8.600 ευρώ μηνιαίως, πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές και γενικώς επιβαρύνσεις, επιβαρύνσεις, επιβαρύνσεις χωρίς τέλος…».

Στις προτάσεις της ΕΕΤΕΠ είναι η κατάργηση του ειδικού φόρου τηλεόρασης, αλλά και η κατάργηση, μεταξύ άλλων, του φόρου 2% επί του τζίρου των περιφερειακών καναλιών για το ταμείο των δημοσιογράφων του ΕΔΟΕΑΠ. Η ΕΕΤΕΠ θεωρεί ότι «η επιβολή αυτού του άδικου και καθαρόαιμου φόρου υπέρ τρίτου (όπως κι αν βαφτίζεται για ευνόητους λόγους) αποτελεί τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι των επιβαρύνσεων για την Περιφερειακή Τηλεόραση» και ως εκ τούτου ζητά πολιτική απόφαση (ανεξάρτητα από τη δικαστική έκβαση της υπόθεσης στο ΣτΕ) για την κατάργησή του, ειδικά για την Περιφερειακή Τηλεόραση.

Και διερωτάται: «Πώς είναι δυνατόν δυο περιφερειακές ενώσεις δημοσιογράφων με ελάχιστα μέλη (γύρω στα 500-600) να διαθέτουν ταμειακό απόθεμα 50 εκατ. ευρώ για επιδόματα και επικουρικές συντάξεις 700-950 ευρώ και να εξαιρούνται από την ασφάλιση στον ΕΟΔΕΑΠ, διαχωρίζοντας τους εργαζομένους μας και εμείς να καλούμαστε την ίδια στιγμή να πληρώνουμε 2% επί του τζίρου μας;».

Στο υπόμνημα γίνεται ακόμα αναφορά στο θέμα της υποχρεωτικής κατανομής του 30% στα Περιφερειακά Μέσα, όπως προβλέπει ο Νόμος 2328/95. Ωστόσο, φαίνεται ότι η διατύπωση της σχετικής υποχρέωσης είναι ασαφής κατά την ΕΕΤΕΠ και χρήζει βελτίωσης. Μεταξύ των προτάσεων για την επίλυση του θέματος είναι «η ενεργοποίηση και ουσιαστική λειτουργία της Επιτροπής του άρθρου 27 του Ν3166/03, με τη συμμετοχή όλων των φορέων των περιφερειακών ΜΜΕ για την παρακολούθηση και τον έλεγχο εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας».

Γενικότερα, τα θέματα που καταγράφονται στο υπόμνημα δεν είναι ούτε λίγα, ούτε εύκολο να λυθούν. Απαιτούνται εντατικές προσπάθειες από όλες τις πλευρές, αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμβιβασμοί. Κι εδώ έγκειται η δυσκολία του εγχειρήματος. Δεν υπάρχει δε, περιθώριο καθυστερήσεων. Οι άμεσες, ουσιαστικές και μόνιμες λύσεις είναι μονόδρομος…