Marketing Week - Publicis Omnicom Group: Ο νέος γίγαντας της επικοινωνίας

Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Advertising

Στα 23 δις. δολάρια υπολογίζεται η αξία του νέου σχήματος

Publicis Omnicom Group: Ο νέος γίγαντας της επικοινωνίας

19 Αυγούστου 2013 | 16:21 Γράφει η Κατερίνα  Πολυμερίδου Topics: New Business,News

Από αριστερά: Ο M. Levy, CEO Publicis Groupe και ο J. Wren, CEO Omnicom.

Η συγχώνευση του αμερικανικού πολυεθνικού ομίλου επικοινωνίας Omnicom με τον γαλλικό πολυεθνικό όμιλο Publicis, διεκδικεί δικαιωματικά τα σκήπτρα της σημαντικότερης είδησης της χρονιάς, δημιουργώντας νέα δεδομένα για την παγκόσμια κοινότητα της βιομηχανίας της επικοινωνίας.

Η συγχώνευση γνωστοποιήθηκε στα τέλη Ιουλίου, σηματοδοτώντας το τέλος της «κυριαρχίας» του βρετανικού πολυεθνικού ομίλου WPP: Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας η αξία του νέου σχήματος σε επίπεδο εσόδων υπολογίζεται στα 23 δις. δολάρια, έναντι των 10,4 δις. δολαρίων του WPP.

Το νέο Publicis Omnicom Group θα εδρεύει σε Παρίσι και Νέα Υόρκη, ωστόσο θα είναι εγγεγραμμένο στην Ολλανδία για λόγους «ουδετερότητας» και όχι φορο-ωφελειών, έσπευσε να τονίσει ο Chief Executive της Publicis, Maurice Levy. Ο τελευταίος, θα συνδιοικήσει το νέο σχήμα των 130.000 υπαλλήλων μαζί με τον CEO του Omnicom Johh Wren για ένα διάστημα 30 μηνών, στο τέλος του οποίου ο M. Levy θα αναλάβει ρόλο Πρόεδρου, αφήνοντας τη διοίκηση στον Wren.

Δίκτυα και πελάτες
Το νέο σχήμα θα αναζητήσει την έγκριση των αρμόδιων αρχών ανταγωνισμού σε 46 αγορές, με πιο κρίσιμη φυσικά την αγορά των ΗΠΑ, όπου ο όμιλος θα ελέγχει περίπου το 40% της διαφημιστικής δαπάνης (σε 20% υπολογίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο). Αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι εγκρίσεις θα αποτελέσουν «αγκάθι» στην εξέλιξη της συγχώνευσης, με τον John Wren όμως να υποβαθμίζει τον κίνδυνο λέγοντας ότι προηγήθηκε εξονυχιστική μελέτη. «Δεν πρόκειται για αμερικανική επέλαση.

Προσωπικά, παραδίδω την αμερικανική μου ταυτότητα σε αυτή τη συγχώνευση και γίνομαι Ευρωπαίος. Οι πελάτες είναι παγκόσμιοι», τόνισε. Ωστόσο η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον τις αντιδράσεις των πελατών, καθώς εγείρονται ζητήματα χειρισμού ανταγωνιστικών λογαριασμών. Το ρόστερ των διαφημιστικών δικτύων του νέου ομίλου θα συμπεριλάβει τα δίκτυα της Saatchi & Saatchi και της BBDO, με την Procter & Gamble και την McDonald’s να συγκαταλέγονται στους κορυφαίους πελάτες. Σημαντικότεροι πελάτες του Omnicom Group είναι η PepsiCo και η Apple και του Publicis Groupe Coca-Cola και Samsung.

Στην Ελλάδα
Η όλη συμφωνία τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών και σε κάθε περίπτωση, δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2013, ή στις αρχές του 2014, οπότε και θα υπάρξουν όλες οι λεπτομέρειες. Στην Ελλάδα, ο όμιλος Publicis Groupe δραστηριοποιείται κυρίως μέσω των Publicis Athens, ZenithOptimedia και Black Pencil, καθώς στην ελληνική αγορά δεν υφίστανται πια οι Leo Burnett και Adel/Saatchi & Saatchi. Ο όμιλος Omnicom διαθέτει παρουσία μέσω των BBDO Group, DDB, BGM/OMD, Tempo OMD και Proximity.

Ανοίγει ο δρόμος για ευρύτερη ενοποίηση του κλάδου
Το mega-deal δημιουργεί ένα δίπολο στην παγκόσμια αγορά επικοινωνίας, με τον όμιλο Publicis Omnicom από τη μία και τον όμιλο WPP από την άλλη. Σε αρκετή απόσταση από πλευράς μεγεθών, ακολουθούν πλέον οι όμιλοι Interpublic Group, Dentsu και Havas. Σύμφωνα με αναλυτές, η ευρύτερη ενοποίηση της αγοράς είναι αναπόφευκτη, ενώ όλοι αναμένουν να δουν ποιές θα είναι οι κινήσεις του WPP.

Ο Martin Sorrell πάντως, ο οποίος γιγάντωσε τα τελευταία 4 χρόνια τον βρετανικό όμιλο ακριβώς μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών, δήλωσε ότι πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα εξέλιξη, που θα δημιουργήσει ευκαιρίες για την WPP, μέσω της ανακατάταξης που θα επιφέρει σε επίπεδο δίκτυων, πελατών και στελεχών.

Marketing Week Online( 19 Αυγούστου 2013)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο Marketing Week Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

Προτεινόμενες ειδήσεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Industries

Τρόφιμα - Ποτά

International

Τηλεπικοινωνίες

Πολιτισμός / Ψυχαγωγία

Δημόσιος Τομέας

Retail

©2019 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778