Με στόχο να αποτελέσει μέσο δέσμευσης για την εφαρμογή της αρχής των ίσων ευκαιριών και της διαφορετικότητας σε κάθε εργασιακό περιβάλλον στην Ευρώπη, η Χάρτα Διαφορετικότητας, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προωθείται σε κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ από το 2004. Η Ελλάδα έγινε η 23η χώρα που προσχώρησε στην πρωτοβουλία, με επιχειρηματικούς και θεσμικούς φορείς να συνυπογράφουν τη Χάρτα στο Inaugural Conference on Diversity in Business.

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, κοινωνικών φορέων αλλά και φορέων της εργασίας πραγματοποιήθηκε το Inaugural Conference on Diversity in Business, στο Ζάππειο Μέγαρο από την BOUSSIAS και το KEAN. Στόχος της διοργάνωσης ήταν να δώσει ώθηση στην ποικιλομορφία στις επιχειρήσεις, προτάσσοντας τα οφέλη από την ενίσχυση της διαφορετικότητας και της ενσωμάτωσης στο εσωτερικό τους.

Το συνέδριο, φιλικό σε άτομα με αισθητηριακά προβλήματα, υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων της Χάρτας Διαφορετικότητας (Diversity Charter), πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ιδρύεται πλέον και στην Ελλάδα. Ο όμιλος ΟΤΕ ήταν Founding Member και οι Accenture, Pfizer και Teleperformance Μεγάλοι Χορηγοί. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών, του ΣΕΒ και της ΚΕΔΕ.

«ΔΕΝ ΔΕΙΛΙΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ»
«Σήμερα κάνουμε την αρχή να διαδώσουμε το μήνυμα ότι δεν πρέπει να δειλιάζουμε όταν κάτι δεν είναι όπως εμείς», δήλωσε ο Σταύρος Μηλιώνης, Ιδρυτής και Πρόεδρος του ΚΕΑΝ, παρουσιάζοντας τη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, η ενίσχυση της ποικιλομορφίας στους κόλπους των επιχειρήσεων και των οργανισμών κομίζει πολλαπλά οφέλη, μεταξύ αυτών η αύξηση της αποτελεσματικότητας, η ενίσχυση της παραγωγικότητας, η βελτίωση και διεύρυνση της εταιρικής φήμης, η προσέλκυση και διατήρηση ταλαντούχων επαγγελματιών, η ενθάρρυνση της καινοτομίας και της δημιουργικότητας των εργαζομένων, αλλά και η ενδυνάμωση των πολιτιστικών αξιών μέσα στο εργασιακό περιβάλλον.

Την ανάγκη για πολιτικές κατά της ανισότητας εξέφρασε και ο Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και Υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, εκφράζοντας τη στήριξη της ΚΕΔΕ.

Η ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΑ ΩΣ ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Τον ρόλο της διαφορετικότητας και της πολυμορφίας για την ισχυροποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο παγκόσμιο επιχειρηματικό στερέωμα ανέλυσε ο Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Όπως υποστήριξε, ο θεσμός των Χαρτών Διαφορετικότητας συμβάλλει καταλυτικά σε μία από τις βασικές αποστολές της ΕΕ, η οποία δεν είναι άλλη από την καταπολέμηση των διακρίσεων.

Άλλωστε, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας συνιστά βασική προτεραιότητα και η πολυμορφία μπορεί να λειτουργήσει ως πλεονέκτημα, συμπλήρωσε ο ίδιος, ωστόσο χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες αλλά και σημαντικοί πόροι. Τόνισε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξακολουθήσει να στηρίζει τον θεσμό των Χαρτών μέσα από την ειδική πλατφόρμα, μέσω της οποίας προσφέρεται κατάρτιση, διοργανώνονται εκπαιδευτικές δράσεις με ειδικούς, ενώ τα μέλη έχουν τη δυνατότητα να μοιραστούν γνώσεις και εμπειρίες και να δικτυωθούν.

«ΕΧΟΥΜΕ ΗΔΗ ΑΡΓΗΣΕΙ»
To χάσμα που χωρίζει την Ελλάδα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες στη διαχείριση ζητημάτων ισότητας και διαφορετικότητας έφερε στο προσκήνιο η Εύα Ευδοξία Καϊλή, Ευρωβουλευτής, ανάγοντάς το σε διαφορά νοοτροπίας, ήθους και ύφους.

Εκθέτοντας την προσωπική της εμπειρία αλλά και παραδείγματα υποδειγματικής αντιμετώπισης περιπτώσεων Ευρωβουλευτών με μειωτική συμπεριφορά προς τις γυναίκες, στάθηκε ιδιαίτερα στην αυτοματοποίηση που οδηγεί στην απώλεια θέσεων εργασίας, καλώντας για ίση πρόσβαση όλων στην απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων.

Αναγνωρίζοντας στην τεχνολογική εξέλιξη, το δημογραφικό αλλά και την παγκοσμιοποίηση τις σημαντικότερες προκλήσεις, προέτρεψε φορείς και επιχειρήσεις να λάβουν άμεσα δράση, καθώς, ως χώρα, «έχουμε ήδη αργήσει».

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΕ 2 ΕΠΙΠΕΔΑ
Τον προβληματισμό για τον αντίκτυπο της τεχνολογικής καινοτομίας μοιράστηκε και ο Κωνσταντίνος Αγραπιδάς, Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης-Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία, του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Αν και αναγνώρισε ότι η διεθνής έννομη τάξη αλλά και το εθνικό δίκαιο κατοχυρώνουν την ισότητα και συμβάλλουν στην προαγωγή της, επικεντρώθηκε σε δύο προκλήσεις που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης: Πρώτον, οι μεταναστευτικές ροές και η εισροή εργαζομένων από τρίτες χώρες διαμορφώνουν νέα δεδομένα, σε συνδυασμό μάλιστα με την κλιματική αλλαγή που, όπως υποστήριξε, θα εντείνει το φαινόμενο. Δεύτερον, η ψηφιακή τεχνολογία και η ανάπτυξη «super minds», δημιουργούν την ανάγκη διεθνών συνεργασιών σε κάθε επίπεδο.

Η ΧΑΡΤΑ ΩΣ ΜΕΣΟ ΕΜΒΑΘΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ
Στη νομική διάσταση της Χάρτας επικεντρώθηκε ο Θεόδωρος Φορτσάκης, Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών και Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Όπως εξήγησε, πρόκειται για soft law καθώς δεν συνεπάγεται κυρώσεις αλλά δεν στερείται νομικής σημασίας καθώς αποτελεί μέσο εξειδίκευσης και εμβάθυνσης σε ζητήματα ισότητας και πολυμορφίας.

Παραθέτοντας τις νομοθετικές ρυθμίσεις περί ισότητας και δικαιωμάτων, υπενθύμισε ότι μικρές και μεγάλες εταιρείες αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις -ανταγωνιστικότητα, παγκοσμιοποίηση, δημογραφικό, οικονομική ύφεση-, αναγνωρίζοντας έτσι ότι ανεξαρτήτως μεγέθους η ανάγκη αξιοποίησης όλων των ταλέντων είναι επιτακτική.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Την υιοθέτηση μιας στρατηγικής που λαμβάνει υπόψη τα ζητήματα πολυμορφίας και ισότητας στο σύνολό της συνέστησε ο Karolis Žibas, Ερευνητής στο Lithuanian Social Research Centre & Vytautas Magnus University, Ιδρυτής του Diversity Development Group και Συντονιστής του Diversity Charter Lithuania. Εκτός από το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών, που στην Ελλάδα αγγίζει το 12,5%, θεσμοί και εταιρείες οφείλουν να εστιάσουν στη γήρανση του πληθυσμού, υλοποιώντας ρυθμίσεις για την εργασιακή αποκατάσταση μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων.

Η μετανάστευση μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά σε αυτό το περιβάλλον, με πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες διεθνώς να έχουν ιδρυθεί από μετανάστες πρώτης ή δεύτερης γενιάς (βλ. Apple, Alphabet, Amazon και Facebook, μεταξύ άλλων), ζητώντας από όλους τους εταίρους να αναζητήσουν τη σύνδεση μεταξύ μετανάστευσης και βιώσιμης ανάπτυξης. Τέλος, έστρεψε την προσοχή στα άτομα με αναπηρία, τα οποία συχνά βρίσκονται αντιμέτωπα με την φτώχεια, την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό.


«Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΕΚΤΗΜΕΝΗ»
Ως «μη-κανονικό» χαρακτήρισε το σύγχρονο περιβάλλον, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, ο Γιώργος Βερνίκος, Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος (ΟΚΕ). Έκανε λόγο για «βαθιές ρίζες» των ανισοτήτων, παρά το ότι τα θέματα της διαφορετικότητας θα έπρεπε να είναι ήδη κεκτημένα, όπως ανέφερε, παραπέμποντας σε σχετικές εκθέσεις της ΟΚΕ εδώ και δεκαετίες. Εντοπίζοντας ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα τον φόβο για το μέλλον, δήλωσε ότι προσυπογράφει απόλυτα τη Χάρτα Διαφορετικότητας, καλώντας όλους να γίνουν πρέσβεις μιας κοινωνίας ανοχής.

ΟΙ ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΩΣ ΕΦΟΔΙΟ, ΟΧΙ ΩΣ ΕΜΠΟΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ένα ελπιδοφόρο μήνυμα είδε στην υπογραφή της ελληνικής Χάρτας Διαφορετικότητας η Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, Πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ) και Εκτελεστική Αντιπρόεδρος στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. «Οι ίσες ευκαιρίες συνιστούν εφόδιο και όχι εμπόδιο στην επιχειρηματική επιτυχία» δήλωσε χαρακτηριστικά, υποδεικνύοντας ένα κενό στη δημόσια συζήτηση αναφορικά με τα ζητήματα συμμετοχής των γυναικών.

Παρά το ότι η υποχρεωτική ποσόστωση φύλου αλλά και η ίδρυση σχετικών φορέων συνεπικουρούν προς αυτήν την κατεύθυνση, το κράτος θα πρέπει να δώσει κίνητρα για ισότητα στην εργασία, με δεδομένο μάλιστα ότι στη χώρα μας το ποσοστό των γυναικών-μελών ΔΣ ανέρχεται στο 11,3%, σημαντικά χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που κυμαίνεται στο 25,3%.

ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΝ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ
Την αμέριστη στήριξη της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος σε πρωτοβουλίες όπως η Χάρτα Διαφορετικότητας μετέφερε η Ζέφη Νικολάου, Γενική Γραμματέας του φορέα και Στέλεχος Κανονιστικής Συμμόρφωσης του ομίλου ΕΤΕ. Ορίζοντας την επιστροφή στις ηθικές αρχές ως μοναδικό εχέγγυο για ανταγωνιστικότητα, τάχθηκε υπέρ της διαμόρφωσης μιας νέας μορφής επιχειρείν με επίκεντρο την ακεραιότητα.

Επίσης, έφερε στο προσκήνιο τα αόρατα εμπόδια που τίθενται σε άτομα που διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα αλλά αποκλείονται λόγω φύλου, φυλής, εθνικότητας, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού και θρησκείας, ενώ ισχυρίστηκε ότι η μόνη προοπτική για να σπάσουν τα στερεότυπα βρίσκεται στην αλλαγή κουλτούρας, την παιδεία και την υιοθέτηση διεθνών καλών πρακτικών.

Η ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
Τις ανισότητες στις αμοιβές ειδικά κατά τη διάρκεια της κρίσης ανέδειξε η Φαίη Μακαντάση, Research Analyst της διαΝΕΟσις, παρουσιάζοντας ερευνητικά ευρήματα. Σύμφωνα με τα πορίσματα, οι άνδρες υπέστησαν μεγαλύτερες μειώσεις από τις γυναίκες (32% έναντι 27%), ωστόσο οι αμοιβές των γυναικών παραμένουν διαχρονικά χαμηλότερες.

Επίσης, οι μέσες αμοιβές αυξάνονται και το ποσοστό μείωσης φθίνει, καθώς μετακινούμαστε από τις νεαρές ηλικίες στις μεγαλύτερες. Επιπλέον, το 64,2% των Ελλήνων θεωρεί ότι το πρόβλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης είναι αρκετά ή πολύ εκτεταμένο στην Ελλάδα, ενώ το 34% όσων απάντησαν ότι έχουν προσωπικά παρενοχληθεί σεξουαλικά δήλωσε ότι ήταν από προϊστάμενο.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ-ΕΠΕΝΔΥΣΗ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Αυτό το τρίπτυχο αναγνώρισε η Στέλλα Κάσδαγλη, Συνιδρύτρια του Οργανισμού για την Επαγγελματική Ενδυνάμωση των Γυναικών Women On Top ως το κλειδί για την ενδυνάμωση της ισότητας των φύλων στην Ελλάδα.

Για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ νομοθετικής και τρέχουσας πραγματικότητας στο εταιρικό περιβάλλον της Ελλάδας, πρότεινε τον σωστό προσδιορισμό του προβλήματος και κυρίως την αναγνώριση των ασυνείδητων στερεοτύπων που «στοιχειώνουν» όλους μας.

Επιπλέον, στράφηκε στην αναγκαιότητα για ουσιαστική επένδυση χρόνου, πόρων, εκπαίδευσης και ανθρώπινου δυναμικού, στηλιτεύοντας την απροθυμία για συνεργασία με στόχο την αλλαγή του ανδροκεντρικού status quo της αγοράς εργασίας.

ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΑΡΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
1. Να εξετάζουμε και να διασφαλίζουμε ότι κατά τη διάρκεια όλων των διαδικασιών τηρείται και εφαρμόζεται αυστηρά και απαρέγκλιτα η αρχή των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, ηλικίας, οικογενειακής ή κοινωνικής κατάστασης, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου.

2. Να κατανοούμε, να αναγνωρίζουμε και να σεβόμαστε την διαφορετικότητα του εργατικού δυναμικού μας και να επιδιώκουμε την προαγωγή της προκειμένου να συμβάλλουμε στην προώθηση της ισότητας, του αμοιβαίου σεβασμού, της αποδοχής και της κοινωνικής συνοχής.

3. Να προάγουμε και να ενισχύουμε τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου και να αξιοποιούμε εποικοδομητικά την διαφορετικότητά του στοχεύοντας στην δημιουργία ενός ποικιλόμορφου και χωρίς διακρίσεις εργασιακού περιβάλλοντος.

4. Να παρέχουμε πληροφόρηση και εκπαίδευση στους εργαζομένους μας σε θέματα διαφορετικότητας, διαχείρισης της διαφορετικότητας και ένταξης με ιδιαίτερη έμφαση στα στελέχη των τμημάτων Ανθρώπινου Δυναμικού, στους Διαχειριστές HR λειτουργιών και στους Προϊσταμένους Τμημάτων που συμμετέχουν στην πρόσληψη, κατάρτιση και διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού.

5. Να συμπεριλάβουμε τη διαχείριση της διαφορετικότητας στην εταιρική μας στρατηγική, αναπτύσσοντας ετήσια πολιτικές και πρακτικές προώθησης της διαφορετικότητας και καταπολέμησης των διακρίσεων και να εμπλέκουμε ενεργά τους εργαζομένους μας στην εφαρμογή της.

6. Να διαδώσουμε και να παρέχουμε πληροφόρηση αναφορικά με τη Χάρτα Διαφορετικότητας, την εφαρμογή της και τη δέσμευσή μας τόσο εντός όσο και εκτός της εταιρείας ή του οργανισμού.

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
Την πραγματικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων μετέφερε το πάνελ με συντονιστή τον δημοσιογράφο Αιμίλιο Περδικάρη και συμμετέχοντες τους Αλέξανδρο Αγγελόπουλο, Γενικό Γραμματέα της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) και Διευθύνοντα Σύμβουλο στον Όμιλο Aldemar Resorts, Κωνσταντίνο Αγραπιδά, Λίνα Δικαιάκου, Δικηγόρο, Γιάννη Κολοβό, Ταμία ΔΣ της Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Edenred, Γιώργο Κρεμλή, Υποψήφιο Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και Αναστασία Στάμου, Γενική Διευθύντρια και Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής του Ελληνικού Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕΣΕΔ).

Αποτυπώνοντας θετικά το προφίλ του τουριστικού κλάδου ως προς την ισότητα των φύλων, ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος υποστήριξε ότι έχει ξεπεραστεί σημαντικά η διάκριση, με γυναίκες να αναλαμβάνουν ηγετικές θέσεις χάρη στην ενσυναίσθηση και το ταλέντο τους στη φιλοξενία. Μια περισσότερο ζοφερή εικόνα παρουσίασε ο Κωνσταντίνος Αγραπιδάς, απαριθμώντας σειρά παραβάσεων από πλευράς επιχειρήσεων με αντικείμενο διακρίσεις με βάση το φύλο αλλά και καταστρατήγηση των δικαιωμάτων εγκύων και μητέρων.

Τη νομική διάσταση της διαφορετικότητας έφερε στο τραπέζι η Λίνα Δικαιάκου, εξηγώντας ότι η ισότητα συνίσταται σε ίδια μεταχείριση όμοιων περιπτώσεων και διαφορετική μεταχείριση ανόμοιων. Επομένως, οι ευεργετικές διατάξεις για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι αυτονόητες και επιβεβλημένες, παρόλο που, παρά την ύπαρξη σχετικών νομοθετημάτων, η Ελλάδα έχει πολλάκις καταδικαστεί για ζητήματα διακρίσεων.

Τη σημασία της ατομικής προσπάθειας στην καθημερινότητα του καθενός ανέδειξε ο Γιάννης Κολοβός, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για επιφανειακή αντιμετώπιση του ζητήματος της διαφορετικότητας, ενώ την επίδραση των κυβερνητικών πολιτικών και τη λειτουργία των ευρωπαϊκών οργάνων έθεσε στο στόχαστρο ο Γιώργος Κρεμλής. Τη συζήτηση έκλεισε η Αναστασία Στάμου θίγοντας εμφατικά το θέμα της ένταξης και της ενσωμάτωσης, το οποίο, όπως σημείωσε, απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια και συνέπεια στη διαχείρισή του.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ
Τον ρόλο της κουλτούρας αλλά και των πρωτοβουλιών από την πλευρά της διοίκησης συζήτησε το πάνελ υπό τον συντονισμό της Αγγελίνας Μιχαηλίδου-Βασιλακοπούλου, Μέλος ΔΣ ΕΕΔΕ και ΕΙΕΠ και Γενική Διευθύντρια και Partner της Response. Η Έλενα Παπαδοπούλου, Chief Officer Ανθρώπινου Δυναμικού του Ομίλου ΟΤΕ έδωσε έμφαση στην καταπολέμηση των ασυνείδητων προκαταλήψεων, φωτίζοντας παράλληλα τη σημασία διαμόρφωσης εταιρικών διαδικασιών που να ευνοούν την πρόσβαση των γυναικών.

Στον καταλυτικό ρόλο του top management προς αυτή την κατεύθυνση επικεντρώθηκε και ο Κωνσταντίνος Ζανετόπουλος, Senior Manager και Επικεφαλής Δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Accenture, σχολιάζοντας ότι τα περιβάλλοντα χωρίς διακρίσεις είναι 6 φορές πιο καινοτόμα. Από την πλευρά της, η Λία Μπερτσιάδου, Ιnflammation και Immunology Lead Greece, Cyprus & Malta της Pfizer επέστρεψε στο θέμα του budget για σχετικές δράσεις, τονίζοντας τη σημασία πρωτοβουλιών ενδυνάμωσης και mentoring σε γυναίκες.

Υπέρ της διαμόρφωσης μιας συνεκτικής εταιρικής πολιτικής τοποθετήθηκε και ο Τριαντάφυλλος Αλεξόπουλος, Director of Human Resources της Teleperformance Greece, τη φιλοσοφία της οποίας να ακολουθούν όλες οι επιλογές της επιχείρησης, ενώ η Τζένη Μιχαλοπούλου, Πρόεδρος του Τομέα Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ (ΤΟΓΜΕ) και Επιχειρηματιών της ΕΕΔΕ και Αρχιτέκτων-Μηχανικός της Peri–Ergon Architects Construction προσυπέγραψε την ανάγκη παροχής όλων των δυνατών μέσων για βοήθεια και ενδυνάμωση των γυναικών.

Η ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
– 9 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερη ανεργία των γυναικών (ΕΛΣΤΑΤ)
– 8% των μεγάλων εταιρειών διοικείται από γυναίκες (ICAP)
– 56 γυναίκες στο ελληνικό Κοινοβούλιο (ΒτΕ)