Το Zero Waste Future δημιουργήθηκε από την Coca-Cola στην Ελλάδα στο πλαίσιο του παγκόσμιου οράματος της εταιρείας για έναν κόσμο όπου τίποτα δεν πάει χαμένο. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με 1η πόλη -πιλότο τη Θεσσαλονίκη και φιλοδοξεί να την καταστήσει την 1η «Zero Waste» πόλη της Ελλάδας.

Πρόκειται για ένα μακροπρόθεσμο, ολιστικό πρόγραμμα, που στόχο έχει να εμπνεύσει τους πολίτες να υιοθετήσουν τις πρακτικές της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας στην καθημερινότητά τους, δείχνοντας πως τα απορρίμματα μπορούν να έχουν μια δεύτερη και τρίτη ζωή και να αντιμετωπιστούν ως πόροι που μπορούν να δημιουργήσουν κοινές ευκαιρίες ανάπτυξης για ένα καλύτερο μέλλον.

Συνεργασία πολιτών, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα
Το πρόγραμμα θεμελιώνεται σε 3 πυλώνες: Παρέμβαση, Εκπαίδευση και Αλλαγή Συμπεριφοράς. Κάθε πυλώνας περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις αναφορικά με την πρόληψη και διαχείριση απορριμμάτων, οι οποίες πραγματοποιούνται με τη συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και των ίδιων των πολιτών.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με 1η πόλη -πιλότο τη Θεσσαλονίκη και φιλοδοξεί να την καταστήσει την 1η πόλη της Ελλάδας με προοπτική Zero Waste. Πραγματοποιείται με τη συμβολή του Δήμου Θεσσαλονίκης και σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ) και τη start up των The New Raw.

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα
Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι ιδιαιτέρα ενθαρρυντικά, καθώς ο κόσμος έχει δείξει εξαιρετικά θερμή ανταπόκριση. Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της δράσης «Ανακυκλώνω στην Παραλία», σε μόλις 12 εβδομάδες συλλέχθηκαν 225 τόνοι υλικών, με το ποσοστό συμμετοχής του κόσμου από 15% που ήταν αρχικά, στο τέλος του προγράμματος να φτάνει το 80%.

Μάλιστα, ο κόσμος όχι μόνο συμμετείχε, αλλά ανακύκλωνε στον σωστό κάδο. Αναφορικά με το «Print your City», μέσα σε μόλις 3 εβδομάδες ψηφοφορίας συγκεντρώθηκαν πάνω από 3.000 σχέδια στην online πλατφόρμα, ενώ για τα τρισδιάστατα εκτυπωμένα έπιπλα ανακυκλώθηκαν 800kg πλαστικού από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Όσον αφορά στο «Zero Waste Lab», η επισκεψιμότητα έχει ήδη ξεπεράσει τους 6.300 επισκέπτες, με τους 4.400 περίπου από αυτούς να είναι μαθητές, καθιστώντας το Lab ένα ζωντανό κύτταρο της πόλης, το οποίο επισκέπτεται κόσμος από διάφορα μέρη της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας αλλά και από ολόκληρη την Ελλάδα.

Μακροπρόθεσμοι στόχοι
Το πρόγραμμα Zero Waste Future για την Coca-Cola στην Ελλάδα δεν είναι ένα απλό πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας. Αποτελεί μια στρατηγική επιλογή και ένα μεγαλόπνοο εγχείρημα, προκειμένου να κληροδοτήσει, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο εν τέλει επίπεδο, έναν κόσμο όπου τίποτα δεν πάει χαμένο.
Μέσα από το πρόγραμμα και την αξιοποίηση καινοτόμων λύσεων και τεχνολογιών αιχμής, η εταιρεία φιλοδοξεί να εκπαιδεύσει τους πολίτες στην υιοθέτηση των πρακτικών της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας.

Επενδύει σε βάθος χρόνου και σχεδιάζει ενέργειες που περιλαμβάνουν τη συνεργασία ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών, καθώς πιστεύει πως «όταν συνεργαζόμαστε, μπορούμε να πετύχουμε την αλλαγή που θέλουμε». Συνεχίζοντας το πρόγραμμα, σκοπός είναι να μεγαλώσει αλλά και να επεκταθεί. Μέσα στο 2019, το Zero Waste Future θα συνεχίσει στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα οι δράσεις θα «αγκαλιάσουν» ακόμα περισσότερες πτυχές της καθημερινότητας των πολιτών και σε νέες περιοχές της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, οι ενέργειες που σχεδιάζονται θα αγγίξουν πολύ περισσότερους τομείς της ζωής των πολιτών, αφού θα περιλαμβάνουν δράσεις για τις παραλίες – αναπόσπαστο κομμάτι της «βαριάς βιομηχανίας» του τουρισμού για τη χώρα -, τις επιχειρήσεις εστίασης και τα σχολεία.

ΤΟ «ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ
Πιστοί στο παγκόσμιο όραμά μας για έναν κόσμο όπου τίποτα δεν πάει χαμένο, αναλαμβάνουμε να υποστηρίξουμε ενεργά ένα πρωτοπόρο και μακροπρόθεσμο πρόγραμμα που κάνει τη θεωρία, πράξη. Θέλουμε η Θεσσαλονίκη, μια πόλη- σταυροδρόμι πολιτισμών αλλά και μια πόλη βαρόμετρο νέων τάσεων, να γίνει η 1η Zero Waste πόλη της Ελλάδας. Θέλουμε να αφήσουμε μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, που έχει να κάνει με την αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς στην καθημερινή ζωή.

Μιλώντας με νούμερα, βασισμένοι στα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από το Σχέδιο Πρόληψης για το Δήμο Θεσσαλονίκης, φιλοδοξούμε μόνο μέσα από τις δράσεις πρόληψης να μειωθεί η παραγωγή απορριμμάτων κατά 1 με 1,5 κιλό ανά κάτοικο τον χρόνο. Εάν προστεθούν και οι δράσεις ανακύκλωσης, ο όγκος των απορριμμάτων μπορεί να μειωθεί κατά 100-150 κιλά επιπλέον ανά κάτοικο ετησίως.

Τέλος, εκτιμάται πως με το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα που εφαρμόζουμε στη Θεσσαλονίκη και τη συνεργασία του Δήμου, όλων των φορέων και των κατοίκων, η πόλη μπορεί να τετραπλασιάσει τα νούμερα αυτά μέχρι το 2025, αγγίζοντας τα 400-500 κιλά μείωσης των απορριμμάτων ανά κάτοικο τον χρόνο, ένα νούμερο βάσει του οποίου μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η πόλη είναι μια πόλη μηδενικών, σχεδόν, απορριμμάτων. Συνοψίζοντας, θέλουμε να αποδείξουμε ότι ένας κόσμος όπου τίποτα δεν πάει χαμένο είναι εφικτός και ξεκινάει από τη Θεσσαλονίκη.
Σίσσυ Ηλιοπούλου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων & Επικοινωνίας Coca-Cola, Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα

ΤΟ ZERO WASTE FUTURE, ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ
Από την ανακοίνωση του προγράμματος στην 83η ΔΕΘ πέρσι τον Σεπτέμβριο, και μέσα σε μόλις 9 μήνες, έχουν υλοποιηθεί με επιτυχία μια σειρά από δράσεις που εντάσσονται σε κάθε έναν από τους πυλώνες του προγράμματος:
«Ανακυκλώνω στην Παραλία»: Πρώτο 360ο πρόγραμμα για «on the go» συλλογή και ανακύκλωση τεσσάρων διαφορετικών υλικών. Πραγματοποιήθηκε Ιούνιο με Οκτώβριο 2018 σε 5 περιοχές-παραλίες της Ελλάδας (στους Δήμους Θερμαϊκού, Χανίων, Νάξου, Μαραθώνα και Θεσσαλονίκης). Συμπεριέλαβε δράσεις και ενημερωτική εκπαιδευτική εκστρατεία με στόχο την ενίσχυση της Ανακύκλωσης, για πρώτη φορά στις παραλίες και παράκτιες περιοχές, ώστε να μην καταλήγουν τα απορρίμματα στη θάλασσα.

«1ο Σχέδιο Πρόληψης για τη Θεσσαλονίκη»: Το πρώτο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων που εκπονήθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Πρόκειται για έναν αναλυτικό οδηγό με συγκεκριμένες δράσεις και προληπτικά μέτρα, προκειμένου να αποκτήσει η πόλη προοπτική να γίνει Ζero Waste και με στόχο να μειώσει την κατά κεφαλή απόρριψη πλαστικού κατά τουλάχιστον ένα κιλό το χρόνο.

«Print your City»: Τα πλαστικά απορρίμματα που συλλέγονται από την ανακύκλωση μετατρέπονται σε χρηστικά αντικείμενα με την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Για τρεις εβδομάδες, οι Θεσσαλονικείς κλήθηκαν να δουν την πόλη τους «αλλιώς». Μέσα από το microsite www.printyourcitycoca-cola.gr, είχαν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν το δικό τους 3D εκτυπωμένο έπιπλο και να επιλέξουν τη γειτονιά της πόλης όπου θα ήθελαν να τοποθετηθεί. Τα αντικείμενα τοποθετήθηκαν στην πλατεία ΧΑΝΘ, μεταμορφώνοντας ένα κεντρικό σημείο της πόλης. Ήδη, ανακοινώθηκε νέα ψηφοφορία και ανάπλαση μιας ακόμα γειτονιάς της Θεσσαλονίκης μέσα στο 2019.

«Zero Waste Lab»: Το πρώτο κέντρο ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα, στο χώρο της ΔΕΘ – Helexpo στη Θεσσαλονίκη, έχει ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό από τον Νοέμβριο. Το Zero Waste Lab ενημερώνει του πολίτες σχετικά με την ανακύκλωση και τις πρακτικές της κυκλικής οικονομίας μέσα από μια βιωματική εμπειρία. Διαθέτει ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα και αποτελεί προορισμό για τα σχολεία τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και για όλους τους πολίτες.