Δεν είναι ένα και δεν είναι μονοδιάστατο. Το οικοσύστημα ερευνών με το όνομα People of Greece της qed, ωστόσο, ανίχνευσε βασικά χαρακτηριστικά διακριτών δημογραφικών ομάδων, που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την αγοραστική συμπεριφορά των Ελλήνων, αλλά και τη σχέση τους με τα brands.

Μια κοινωνία που αναζητά εκ νέου την ισορροπία της σκιαγραφεί η δεκαετής διαδρομή του οικοσυστήματος ερευνών People of Greece, το οποίο πραγματοποιεί η qed. Μέσα από τις προσωπικές αφηγήσεις των ατόμων για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον τους, όπως το φαντάζονται, αναδείχθηκαν οι διαφορετικοί «μηχανισμοί επιβίωσης», οι τρόποι που διαχειρίζονται τον εαυτό τους, την καθημερινότητα, τα σχέδια για το μέλλον.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΩΝ
Αν και την περίοδο 2010 – 2016, 1 στους 2 Έλληνες αισθανόταν απειλημένος από τον φόβο του αποκλεισμού, του «θα μείνω απ’ έξω» από την κοινωνία και τα τεκταινόμενα, σήμερα, ο δείκτης κοινωνικής ενσωμάτωσης (75%) έχει ξεπεράσει τα επίπεδα του 2009 (66%). Αυτό δεν σημαίνει ότι η ευημερία επέστρεψε, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές. Αυτό που σηματοδοτεί είναι ότι η κοινωνία βρίσκει μια νέα συνοχή και προχωρά στο επόμενο βήμα της. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν για τον στρατηγικό σχεδιασμό των brands οι μετασχηματισμοί που εκτυλίχθηκαν αναμορφώνοντας την κοινωνική πραγματικότητα.

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα, οι κύριες μετατοπίσεις αφορούν στις έμφυλες ταυτότητες και στους τρόπους κοινωνικής ένταξης. Αφενός παρατηρείται μετατόπιση ισχύος από τους άνδρες στις γυναίκες κι αφετέρου διαπιστώνεται σαφής απαξίωση των παραδοσιακών τρόπων ένταξης και η θετική νοηματοδότηση των αντιθέτων τους: από τον/την σύντροφο για οικογένεια στον/στην έμπιστο/η φίλο/φίλη, από το επάγγελμα/καριέρα στο project, από το ενδιαφέρον για την πολιτική στον ενεργό πολίτη εκτός πολιτικής.

INSIGHTS ΓΙΑ PERSONALIZATION
Τι είναι χρήσιμο να έχουν κατά νου οι marketers όταν θέλουν να προσεγγίσουν την κάθε γενιά; Πώς αισθάνονται τα άτομα διαφορετικών φύλων και ηλικιών, τι τους απασχολεί περισσότερο, τι προσδοκίες έχουν για το μέλλον τους; Τα πορίσματα της έρευνας παρέχουν πολύτιμα insights για το mindset διαφορετικών δημογραφικών ομάδων, επιτρέποντας σωστή στόχευση, προσωποποιημένη επικοινωνία, αλλά και ανάπτυξη λύσεων που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του πληθυσμού για τον οποίο προορίζονται.

Τα 20 του πειραματισμού
Η unisex γενιά. Αγόρια και κορίτσια σε αναζήτηση του αυθεντικού τους εαυτού, μέσα στην ψηφιακή καθημερινότητα. Επένδυση στο σώμα, στην εικόνα τους, στις δεξιότητές τους. Αυτοβελτίωση, μέσα από τον πειραματισμό και την εξωστρέφεια. Η μοναδικότητα εξυψώνεται, το «τώρα» διαιωνίζεται. Πολύς χρόνος και λίγα χρήματα. Προσπαθούν με εφευρετικότητα να χωρέσουν τα πάντα σε ένα μικρό budget. Brands που τους βοηθούν να πειραματίζονται με την εικόνα τους και να δοκιμάζουν διαφορετικές εκδοχές του εαυτού τους. Brands που τους συναντούν τόσο actual όσο και virtual. Οι social media influencers σε ισχύ.

Τα 30 του planning
Άντρες κινητικοί, κυνηγούν το όνειρο. Στόχος είναι τα πολλά και διαφορετικά projects κι όχι το επάγγελμα. Σχέδιο δεν υπάρχει, αλλά υπάρχει πολύ υψηλή ενέργεια και η ανδροπαρέα, ως καταφύγιο, δίχτυ προστασίας και hub νέων ιδεών. Τα brands ως supporters. Brands που τους βοηθούν να ονειρεύονται, που τους προσφέρουν εμπειρίες εξερεύνησης νέων δυνατοτήτων, όχι μόνο προϊόντα. Brands που δεν τους αποκλείουν, που τους κάνουν να νιώθουν σημαντικοί και μέσα στα πράγματα.

Γυναίκες που θέλουν να χτίσουν status, προσωπικό και επαγγελματικό. Νιώθουν πως έχουν χρόνο, αισθάνονται δυνατές, δομούν πάνω στο μελλοντικό τους ρόλο ως επαγγελματίες και ως μητέρες, σταδιακά και χωρίς βιασύνη. Οι φίλες πολύ σημαντικές στη διαδικασία αυτή. Υιοθετούν brands που συνδέονται με τους ρόλους που επιθυμούν. Το γεγονός ότι είναι στη φάση που «επενδύουν», τις κάνει πολύ προσεχτικές με τα brands, τα οποία πρέπει να αποδεικνύουν την αξία τους συνεχώς. Επιζητούν το «πρακτικό» marketing, την εμπειρία της μάρκας στο κατάστημα, στο φυσικό και στο online. Εκτιμούν τις χειροπιαστές αποδείξεις αξίας της μάρκας, δώρα, δοκιμές, κουπόνια.

Τα 40 της διαπραγμάτευσης των ρόλων
Άνδρες που επαναδιαπραγματεύονται την ανδρική τους ταυτότητα. Το ετοιμοπαράδοτο πρότυπο του άντρα κυνηγού, κουβαλητή, πατέρα, προστάτη πλήττεται. Χαμηλώνουν τις προσδοκίες τους και αντλούν χαρά από βραχυπρόθεσμους στόχους και στιγμές της καθημερινότητας. Αποδέχονται την υψηλή ενέργεια των γυναικών δίπλα τους. Η επαγγελματική φαντασίωση σε απότομη προσγείωση, η καθημερινότητα σε πρώτο πλάνο. Τα brands ως facilitators της καθημερινότητας. Brands που προσφέρουν πρακτικότητα και ευκολία. Ισορροπία στη σχέση τιμής-ποιότητας.

Γυναίκες πολύ δυναμικές, σε συνεχή κίνηση. Πυρήνες και στυλοβάτες της οικογένειας και του συντρόφου τους. Ισχυροποιημένες στη δουλειά. Ο πολυεργαλειακός τους χαρακτήρας ανατροφοδοτεί τη ζωτικότητά τους. Εδώ «βασιλεύουν» τα δυνατά brands, με αυτοπεποίθηση. Brands εμπιστοσύνης και κύρους, με την καλύτερη δυνατή σχέση τιμής-ποιότητας, που κυνηγούν την πρωτιά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ίσως, θα αποτελούσε ευκαιρία η ανάπτυξη καθαρά γυναικείων προϊόντων σε αυτό το target group.

Τα 50 της επιθυμίας για ισχύ
Άνδρες που επενδύουν εντατικά στο επάγγελμά τους, τρέχουν να προλάβουν να χτίσουν την επαγγελματική τους υστεροφημία. Brands που τους βοηθούν να χτίσουν τον μύθο τους. Η υψηλή τους ενέργεια γύρω από το επάγγελμα διοχετεύεται και στην καταναλωτική τους συμπεριφορά. Αξιοποιούν πολλή πληροφορία, ψάχνουν ασταμάτητα κι έχοντας την εμπειρία, δράττονται των καταναλωτικών ευκαιριών. Brands χωρίς έξυπνες προσφορές και εκπτώσεις, δεν νοούνται στο mindset των επιλογών τους.

Γυναίκες με δικαίωμα στο midlife crisis. Με ορμή και απαιτήσεις. Δεν συμβιβάζονται και διεκδικούν ακόμα και το δικαίωμα της υπερβολής. Θέλουν να είναι το επίκεντρο του κόσμου. Τα προβλήματα της καθημερινότητας είναι προκλήσεις στις οποίες αντεπεξέρχονται με επιτυχία. Brands που αναγνωρίζουν τη σημαντικότητά τους, τις ανταμείβουν και τις καλομαθαίνουν. Η επιβράβευση είναι η «σημαία» τους, οι καλές τιμές προαπαιτούμενο.

Τα 60 της αυτοπραγμάτωσης
Άνδρες που, μέσα από τις αφηγήσεις τους, κατασκευάζουν την ιστορία τους. Αισθάνονται αυτοπραγμάτωση στους δυο βασικούς τους ρόλους (επαγγελματικός και αρχηγός της οικογένειας). Απολαμβάνουν το εδώ και τώρα, ξανα-ερωτεύονται τη γυναίκα τους. Brands που μιλάνε με emotional τρόπο, μιλάνε κατευθείαν στην καρδιά τους. Γυναίκες που ζουν μία δεύτερη νεότητα, με διευρυμένη κοινωνική ζωή. Εκτονώνουν την ενέργειά τους στο κοινωνικό πεδίο (Δήμος, ΚΑΠΗ, εκκλησία). Brands που δίνουν πίσω στην κοινωνία. Το τοπικό, είτε έχει να κάνει με τις ρίζες ενός brand, είτε με το πεδίο ενεργειών του, αποκτά μεγάλη σημασία.

«ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ»
«Το οικοσύστημα κοινωνικών ερευνών People of Greece της qed, δεν έχει σαν στόχο ούτε να προβλέψει το μέλλον, ούτε να αξιολογήσει το παρόν της ελληνικής κοινωνίας. Άλλωστε περισσεύει στην Ελλάδα ο ναρκισσισμός της πρόβλεψης και το ερμηνευτικό ανάθεμα για τη χώρα και τους πολίτες της. Ο στόχος της συνδρομητικής πλατφόρμας People of Greece είναι να προωθήσει την ενσυναίσθηση, την κατανόηση αυτού που μας συμβαίνει, αυτού που αλλάζει στη χώρα μας, στην πόλη μας, στην οικογένειά μας, στον ίδιο μας τον εαυτό. Γιατί μόνο αν καθρεφτιστούμε και κατανοήσουμε, χωρίς εμμονές, χωρίς ενοχές και χωρίς υψιπετείς φαντασιώσεις, αυτό που κάνουμε, αυτό που αισθανόμαστε και τελικά αυτό που είμαστε, θα μπορέσουμε να πάρουμε την ευθύνη που μας αναλογεί και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο αύριο για εμάς, τα παιδιά και την πατρίδα μας»
Χριστίνα Καράμπελα, Διευθύνουσα Σύμβουλος της qed

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Μια δυναμική βιβλιοθήκη δεδομένων που καλύπτει όλες τις πλευρές της κοινωνικής ζωής αποτελεί το οικοσύστημα ερευνών με το όνομα People of Greece της qed. Λειτουργεί από το 2009 ως συνδρομητική πλατφόρμα γνώσης που μετρά σταθερά κάθε χρόνο, μέσω πανελλαδικών και εστιασμένων ερευνών (4.500 προσωπικές συνεντεύξεις σε ελληνικά νοικοκυριά το χρόνο), τα αντανακλαστικά της κοινωνίας, τις απόψεις των διαμορφωτών κοινής γνώμης και τις κυρίαρχες αλλαγές, κατ’ επέκταση τη δυναμική των πραγμάτων. Τα χαρακτηριστικά που το κάνουν μοναδικό είναι ότι μετράει εκ του σύνεγγυς, δηλαδή, με επισκέψεις σε νοικοκυριά και συνεντεύξεις πρόσωπο με πρόσωπο, αλλά και το ότι επικαιροποιείται, παρότι κρατά έναν βασικό κορμό, προσαρμόζοντας την ύλη των ερωτήσεών του από κύμα σε κύμα. Παράλληλα, προχωρά πέρα από γενικές απόψεις και καταγράφει με λεπτομέρεια συναισθήματα και τρόπους διαχείρισης της καθημερινότητας. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί και αναλυθεί 40.000 συνομιλίες με πολίτες/ καταναλωτές.