Marketing Week - «Working together on our common path»

Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019

Είσοδος Χρήστη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Marketing

Η συνεργασία προμηθευτών-λιανεμπόρων απάντηση στην ύφεση

«Working together on our common path»

17 Απριλίου 2012 | 16:17 Γράφει το MarketingWeek   Online Team Topics: News,Retail,Συνέδρια

Από αριστερά: Σπύρος Δεσύλλας, Διευθύνων Σύμβουλος, Unilever Hellas, Κώστας Μαχαίρας, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Delhaize, Αριστοτέλης Παντελιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος, Metro, Ιωάννης Μασούτης, Πρόεδρος ΔΣ, όμιλος Μασούτης, Jerome Loubere, Διευθύνων Σύμβουλος, Carrefour Μαρινόπουλος, Βασίλης Ευγένιος, Γενικός Διευθυντής, ΕΛΓΕΚΑ, Ξένια Μαντζιώρη, Διευθύντρια Σύνταξης, σελφ σέρβις

Με ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις, κατάθεση ιδεών και ανταλλαγή απόψεων εξελίχθηκε ο διάλογος στο συνέδριο που διοργάνωσε στις 10 Απριλίου το «σελφ σέρβις» με τη συμμετοχή άνω των 400 στελεχών του κλάδου των σούπερ μάρκετ και των προμηθευτών του.

Το γενικό συμπέρασμα μπορεί να συνοψιστεί σε αυτό που διαπίστωσαν όλοι οι ομιλητές: υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω διεύρυνσης της συνεργασίας για την από κοινού αντιμετώπιση των συνεπειών της ύφεσης. Παράλληλα, η αγορά πρέπει να απαλλαγεί από νοοτροπίες του παρελθόντος ώστε οι επιχειρήσεις να είναι σε θέση να εξελίξουν τη λειτουργία τους και να προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες που έχει ανάγκη ο σύγχρονος καταναλωτής.

Οι συμμετέχοντες στα θεματικά πάνελ του συνεδρίου τόνισαν, μεταξύ άλλων, την ανάγκη για αναβάθμιση του περιεχομένου των διαπραγματεύσεων από το επίπεδο των ποσοστών σε εκείνο της κοινής προσπάθειας για εξορθολογισμό των λειτουργιών, τη μείωση περιττού κόστους, τη βελτίωση του κωδικολογίου, την προσφορά ποιοτικών προϊόντων στη σωστή τιμή κλπ.

Αναδείχθηκαν, επίσης, πτυχές της κοινής προσπάθειας για αντιμετώπιση των συνεπειών της νέας πραγματικότητας που αντιμετωπίζει η αγορά, όπως το θέμα των καθυστερήσεων πληρωμών, των αυξανόμενων μεριδίων των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας κλπ.

Με ενδιαφέρον άκουσαν οι σύνεδροι την τοποθέτηση του Jerome Loubere, Διευθύνοντος Συμβούλου της Carrefour Μαρινόπουλος στο ζωτικής σημασίας θέμα των καθυστερήσεων πληρωμών.

Ο Jerome Loubere, αναγνωρίζοντας ότι οι καθυστερήσεις πληρωμών εκ μέρους της εταιρείας του δημιουργούν πρόβλημα στους προμηθευτές του, δήλωσε την πρόθεση της εταιρείας να βελτιώσει τις σχετικές πρακτικές της μέσω της υλοποίησης του προγράμματος ανάπτυξης του ομίλου. Αίσθηση, επίσης, δημιούργησε η σαφής πρόκληση του Κωνσταντίνου Μαχαίρα (Delhaize) οι συμφωνίες με τα σούπερ μάρκετ να γίνονται σε net τιμές, τονίζοντας πως σε μια τέτοια περίπτωση πολλές επιχειρήσεις δεν θα άντεχαν τον ανταγωνισμό.

Εκ μέρους των προμηθευτών, οι Σπύρος Δεσύλλας (Unilever Hellas) και Νίκος Καραγεωργίου (3 Άλφα-ΕΣΒΕΠ), υπεραμύνθηκαν του δικαιώματος των επιχειρήσεων να διαμορφώνουν ελεύθερα τις τιμές, θεωρώντας ότι ο μόνος αρμόδιος να καταδικάσει με την επιλογή του τη σχετική πολιτική της κάθε εταιρείας είναι ο καταναλωτής. Έντονος ήταν ο διάλογος και στα πάνελ όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας (Στέφανος Κομνηνός, ΓΓ Εμπορίου και Γιώργος Στεργίου, EΓ Εποπτείας Αγοράς).

Τα στελέχη των επιχειρήσεων αναγνώρισαν μεν τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, όμως στιγμάτισαν την προεκλογική υφή που έχουν κάποιες εξαγγελίες, αλλά και τη μη αντιμετώπιση της ουσίας πολλών θεμάτων μέσω νέων ρυθμίσεων (όπως, για παράδειγμα, στο θέμα των «ζεστών γωνιών», τις κατάργησης της υποχρέωσης κοινοποίησης των τιμοκαταλόγων χονδρικής, των πωλήσεων κάτω του κόστους κλπ).

Στο συνέδριο έγινε αναφορά σε μελλοντικά πλάνα των εταιρειών του κλάδου, όπως η πρόθεση της Μετρό να επενδύσει στο εξωτερικό, ενώ κατατέθηκε και ανοιχτή πρόταση συνένωσης δυνάμεων των ομίλων σούπερ μάρκετ (η σχετική πρόταση έγινε από τον όμιλο Ελληνική Διατροφή COOP). Μεταξύ των συμμετεχόντων στα πάνελ ήταν οι Jerome Loubere (Carrefour-Μαρινόπουλος), Κώστας Μαχαίρας (Delhaize, ΑΒ Βασιλόπουλος), Αριστοτέλης Παντελιάδης (Μετρό), Γιάννης Μασούτης (Μασούτης), Σπύρος Δεσύλλας (Unilever Hellas), Νίκος Σαρρής (Εύρηκα), Βασίλης Ευγένιος (ΕΛΓΕΚΑ), Γιάννης Μπούρας (Μινέρβα Ελαιουργική), Νίκος Καραγεωργίου (3 Άλφα), Κωνσταντίνα Καλλιμάνη (Καλλιμάνης), Θωμάς Τζίκας (ΚΟΝΒΑ). Επίσης, εκπρόσωποι των ομίλων σούπερ μάρκετ ήταν οι Δημήτρης Βιδάλης (Σύμμετρον), Λεωνίδας Καρύγιαννης (Ελληνική Διατροφή-COOP), Στέφανος Μπαλάσκας (ΕΛΕΤΑ), Κώστας Νικολάου (Ασπίδα) και Γιώργος Παπαντώνης (Αστέρας Εμπορική).

Στην έναρξη του συνεδρίου ο Παντελής Παντελιάδης έκανε μια αναδρομή στη δύσκολη πορεία του λιανεμπορίου, ενώ προσκάλεσε την αγορά να δουλέψει σε πνεύμα ουσιαστικής αλληλεγγύης και κοινών στόχων.

Επίσης, ο Γιώργος Δουκίδης, εκ μέρους του ΙΕΛΚΑ, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα μελέτης του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του κλάδου, αναφέρθηκε στις ευκαιρίες δημιουργίας οικονομιών κλίμακας και αύξησης της παραγωγικότητας στον κλάδο μέσω απλών παρεμβάσεων με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα μείωσης των τιμών λιανικής σε ποσοστό έως και 3,5%, την αύξηση των δημοσίων εσόδων κλπ.

Χορηγοί του συνεδρίου ήταν οι GS1 Ελλάς ΑΕ-520 Barcode Hellas, Αλμπάνης Β.Ι. ΑΕ, GS1 Association Greece και υποστηρικτές οι Praevid, Mobile Technology και Ingroup Marketing Solutions. Εκτενές ρεπορτάζ για το συνέδριο θα παρουσιαστεί στο τεύχος Μαΐου του «σελφ σέρβις».

Marketing Week Online( 17 Απριλίου 2012)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο Marketing Week Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

Προτεινόμενες ειδήσεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Industries

Τρόφιμα - Ποτά

International

Τηλεπικοινωνίες

Πολιτισμός / Ψυχαγωγία

Δημόσιος Τομέας

Retail

©2019 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778