Πραγματοποιήθηκε πριν λίγη ώρα στο New Hotel, η παρουσίαση της έρευνας «Οι θέσεις και οι απόψεις των νέων στην Ελλάδα της κρίσης», η οποία υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Ελλήνων Προσκόπων από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Alco. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά σε νέους ηλικίας 15-29 ετών και είχε ως στόχο να μελετήσει ποιες είναι οι προσδοκίες που έχουν σήμερα οι νέοι, σε ποιες αξίες πιστεύουν, πως θέτουν προτεραιότητες και ποια είναι η στάση τους απέναντι στους θεσμούς.

Την παρουσίαση άνοιξε ο Χριστόφορος Μητρομάρας, Γενικός Έφορος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, ο οποίος ευχαρίστησε τη Βουλή των Ελλήνων για την υποστήριξη και επεσήμανε το εύρος δράσης της μεγαλύτερης κίνησης νέων στη χώρα. Στο βήμα τον ακολούθησε ο Ισίδωρος Κανέτης, πρόεδρος ΔΣ του ΣΕΠ, ο οποίος έστρεψε την προσοχή στην ανάγκη υπέρβασης διαστρεβλωμένων αντιλήψεων για το Σώμα. Εκτός από το μέγεθος του δείγματος, τον συνδυασμό μεθοδολογιών και τη σημασία του αντικειμένου, η συγκεκριμένη έρευνα ξεχωρίζει και για έναν ακόμη λόγο.

Όπως επεσήμανε ο Κώστας Παναγόπουλος από την πλευρά της Alco παρουσιάζοντας τα ευρήματα, ίσως πρόκειται για την τελευταία μελέτη που περιλαμβάνει το ηλικιακό δείγμα 15-16 ετών, λόγω του νέου κανονισμού για τα προσωπικά δεδομένα. Όπως σημείωσε στο περιθώριο της εκδήλωσης, στη μετά GDPR εποχή οι έρευνες σε ανηλίκους θα πρέπει να εξασφαλίζουν ρητή γονική συγκατάθεση, γεγονός που θα τις καθιστά εξαιρετικά κοστοβόρες. Αν και προς το παρόν δεν διαφαίνεται τρόπος παράκαμψης των περιορισμών που ανακύπτουν, διεξάγεται διεθνώς μια συζήτηση για τον επαναπροσδιορισμό της έννοιας του «ανήλικου» που ίσως μετακινήσει προς τα κάτω το ηλικιακό όριο. Τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας καταγράφονται ως εξής:

Αποτυπώθηκε η διαπάλη αντικρουόμενων συναισθημάτων στη νεολαία
Οι νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα φαίνεται να προσπαθούν να ξεπεράσουν την ανασφάλεια και την απογοήτευση ώστε να κρατήσουν ζωντανή την ελπίδα και την αισιοδοξία. Είναι πολύ σημαντικό το ότι ο δείκτης προσδοκίας είναι θετικός (σε ποσοστό 54%) και το ότι τα θετικά συναισθήματα υπερισχύουν των αρνητικών (ειδικά στους νέους 15-16 και 17-20 ετών), όμως η ένταση της απογοήτευσης και των αρνητικών συναισθημάτων είναι πολύ μεγαλύτερη από την επιθυμητή, για νέους ανθρώπους.

Η Ελληνική νεολαία χαρακτηρίζεται από έντονα ανθρωποκεντρική προσέγγιση / αντίληψη
Τόσο σε επίπεδο αξιών (όπου υπερέχουν αξιοπρέπεια, φιλία και αλληλεγγύη σε ποσοστό άνω του 90%), όσο και σε επίπεδο προτεραιοτήτων (όπου προσωπική ζωή και φίλοι υπερτερούν επαγγελματικής προοπτικής και δικαιωμάτων) φαίνεται ότι πυρήνας της κοινωνικής προσέγγισης των νέων είναι οι διαπροσωπικές σχέσεις, (πιθανότητα και ως αντίβαρο στην υψηλή ανασφάλεια και αβεβαιότητα), με την επαγγελματική προοπτική και την επιδίωξη της επιτυχίας να ακολουθούν με επίσης πολύ υψηλά ποσοστά.

Επιβεβαιώνεται η χαμηλή εμπιστοσύνη της νεολαίας στο πολιτικό σύστημα
Μόνος θεσμός που εμπιστεύονται οι νέοι καθολικά είναι η οικογένεια (85%), ενώ πολύ θετικά είναι τα ποσοστά και για τον εθελοντισμό (79%). Στον αντίποδα, πολιτικά κόμματα, Κοινοβούλιο και συνδικαλισμός βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις με πολύ υψηλά αρνητικά ποσοστά (κάτω του 20%). Χαρακτηριστικό της αντίληψης των νέων για το πολιτικό σύστημα είναι ότι η πλειοψηφία όσων είναι 15-20 ετών θεωρεί πιο σημαντική την απόκτηση διπλώματος οδήγησης στα 17 από το δικαίωμα ψήφου στην ίδια ηλικία.

Θετική στάση της νεολαίας απέναντι στην εθελοντική δράση
Η θεωρητική τοποθέτηση σε επίπεδο αξιοπιστίας συνοδεύεται από ικανή συμμετοχή σε δράσεις εθελοντισμού, κυρίως από γυναίκες και νέους ηλικίας 21 έως 29 ετών, αλλά και από επίσης ικανή γνώση αρκετών εθελοντικών οργανώσεων.
Αντίστοιχα θετική είναι η στάση των νέων απέναντι στον Προσκοπισμό, των αξιών που πρεσβεύει και της χρησιμότητάς του στην κοινωνία.