Τις εκτιμήσεις αναλυτών για τις πιθανές επιπτώσεις καταγράφει το Reuters
Η πρόσφατη κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Google φέρνει περισσότερο ανταγωνισμό από εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού όπως Microsoft, Amazon και Samsung Electronics, τις οποίες όμως εξακολουθεί να αφήνει σε μειονεκτική θέση, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο αναλυτές της αγοράς.

Η ΕΕ έκρινε ότι η Google ενίσχυσε αθέμιτα την κυριαρχία της στο mobile business από το 2011, επιβάλλοντας στους κατασκευαστές συσκευών Android να προεγκαθιστούν το Google Search και τον Chrome browser μαζί με το Google Play app store, πληρώνοντάς τους για να προεγκαθιστούν μόνον το Google Search και εμποδίζοντάς τους να χρησιμοποιούν διαφοροποιημένες εκδοχές του Android.

Η απόφαση της ΕΕ στοχεύει στο να ανοίξει την πόρτα για εταιρείες όπως Samsung, Lenovo και άλλες κατασκευάστριες τηλεφώνων, που ήταν δεσμευμένες να πωλούν συσκευές με εφαρμογές Google, ώστε να αρχίσουν να χρησιμοποιούν εναλλακτικά λογισμικά από εταιρείες όπως Microsoft και Amazon, χωρίς οι συσκευές να απωλέσουν την ελκυστικότητά τους για τους καταναλωτές, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις Τύπου της ΕΕ και πηγές που επιθυμούν να παραμείνουν ανώνυμες.

Οι προμηθευτές smartphones θα μπορούσαν ακόμη και να χρεώσουν άλλους κατασκευαστές λογισμικού για να βάλουν τους δικούς τους browsers και search engines ως default στα κινητά Android, αναφέρει ο Ian Fogg, VP Analysis της OpenSignal. Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι κινητά τα οποία διαθέτουν το Alexa search της Amazon ή το Bing της Microsoft, θα μπορούν να προεγκαθιστούν δημοφιλείς εφαρμογές Google, όπως Google Maps και YouTube.

Οι Microsoft, Amazon, Samsung και Lenovo αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Σύμφωνα με την ΕΕ, σε κάθε περίπτωση οι χρήστες μπορεί να επιλέξουν να αντικαταστήσουν τα νέα defaults με Google search ή Google Chrome εφαρμογές, αλλά τουλάχιστον κάποιοι θα διατηρήσουν τις default επιλογές. Όμως, οι κορυφαίοι κατασκευαστές κινητών είναι διστακτικοί στο να προωθήσουν «κατώτερες εναλλακτικές», ανέφερε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας στέλεχος μεγάλης εταιρείας κατασκευής κινητών Android.

Οι μικρότερες φίρμες hardware δεν έχουν ικανό μερίδιο αγοράς για να επηρεάσουν σημαντικά τη Google, συμπλήρωσε. Η Google μπορεί επίσης να εξακολουθήσει να πληρώνει κατασκευαστές για να είναι ο αποκλειστικός πάροχος search, μία δραστηριότητα από την οποία αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της, σε επίπεδο device-by-device, ενώ, η ΕΕ δεν καθορίζει συγκεκριμένα όρια στη δυνατότητα της Google να πλειοδοτεί έναντι μικρότερων παικτών search.

Η Google θα συνεχίσει «συστηματικά να κυριαρχεί στη βιομηχανία», αναφέρει ο Robert Marcus, τέως μέλος της ομάδας mobile στρατηγικής της Microsoft. Η απόφαση της ΕΕ θα πρέπει να δώσει στους κατασκευαστές κινητών τη δυνατότητα να αναπτύσσουν συσκευές με βάση το Fire OS, μια εκδοχή του Android που προσαρμόζει και διανέμει η Amazon. Η Google έχει επιτρέψει σε τρίτα μέρη να φτιάξουν τέτοια «παρακλάδια» του Android, αλλά έχει περιορίσει την υιοθέτησή τους μέσω περιορισμών licensing, αναφέρει το σκεπτικό της ΕΕ. Το ζήτημα παραμένει ωστόσο, ότι η ΕΕ δεν όρισε συγκεκριμένα ότι η Google πρέπει να εφοδιάσει τις εφαρμογές της στα smartphones με «παρακλάδια», που σημαίνει ότι τα κινητά  Fire OS μπορεί να εξακολουθήσουν να υπολείπονται υπηρεσιών όπως Google Maps, αναφέρουν αναλυτές της αγοράς.

Οι προμηθευτές κινητών που επιχειρούν να υιοθετήσουν «παρακλάδια» μπορεί επίσης να μην είναι ευπρόσδεκτοι από παρόχους ασύρματων τηλεπικοινωνιών, οι οποίοι εστιάζουν στην ανάπτυξη των δικτύων υψηλών ταχυτήτων 5G και δεν θέλουν οι κατασκευαστές συσκευών να αποσπούνται από παράλληλα ζητήματα. Η ΕΕ έχει δώσει στην Google περιθώριο συμμόρφωσης 90 ημερών. Η Google δεν έχει εξηγήσει μέχρι στιγμής πώς θα προσαρμόσει τις πρακτικές της εάν χάσει την έφεση που θα ασκήσει, ούτε εάν θα προχωρήσει σε αλλαγές μόνον στην ΕΕ ή παγκόσμια. (Πηγή: www.reuters.com).