Marketing Week - The Year Ahead 2017 | Ψηφιακή Επικοινωνία

Σάββατο, 17 Αυγούστου 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Digital / New Media

The Year Ahead 2017 | Ψηφιακή Επικοινωνία

12 Απριλίου 2017 | 15:48 Γράφει το MarketingWeek   Online Team Topics: News

"Χρονιά ανάπτυξης του κλάδου με διαφορετικά growth drivers". "Πόλεμος για market share και κατ’ επέκταση για τη διαφημιστική πίτα στα dark social". "Δυνητική επέλαση των chatbots ως αντικατάσταση του search". "Το marketing γίνεται πιο απαιτητικό στην αριθμητική αξία των KPIs που ζητά". Πρόκειται για ορισμένες μόνο από τις βασικές τάσεις που η αγορά αναμένει να εξελιχθούν το 2017, τάσεις που αποτυπώνονται μέσα από τις απόψεις κορυφαίων ανωτάτων στελεχών της αγοράς.

Γιώργος Βαρέλογλου, Business Development Director, isobar – iProspect Greece
«Xρονιά ανάπτυξης με διαφορετικά growth drivers»


O κλάδος της ψηφιακής επικοινωνίας κινείται συνεχώς ανοδικά όσα χρόνια θυμάμαι. Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία τρία χρόνια δείχνει σοβαρές ενδείξεις οικονομικής ωρίμανσης, κάτι που είναι καλό από τη μία, μιας και δείχνει μια αγορά με ξεκάθαρο προσανατολισμό προς το Digital, από την άλλη μετριάζει τα expectations σε επίπεδο ανάπτυξης. Η νέα χρονιά θεωρούμε ότι θα είναι ακόμα μια χρονιά ανάπτυξης του κλάδου με διαφορετικά όμως growth drivers. Ενώ δεν πιστεύουμε ότι θα είναι σημαντική η αύξηση της διαφημιστικής επένδυσης σε ψηφιακά Μέσα, αναμένουμε την αφύπνιση των οργανισμών σε θέματα τεχνολογίας, διαχείρισης δεδομένων και αύξησης της επένδυσης σε μορφές πιο προσωποποιημένης επικοινωνίας. Η όποια αύξηση δαπάνης σε ψηφιακές πλατφόρμες θεωρούμε ότι θα αφορά πιο δομικές πτυχές της παρουσίας ενός οργανισμού στο Digital. Όλα τα παραπάνω υπό την αίρεση ότι λειτουργούμε σε ένα σύστημα που ορίζεται από μια κανονικότητα και ότι δεν θα έχουμε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που για άλλη μια φορά θα βάλουν σε πάγο όλη την αγορά.

Transformation των οργανισμών στις νέες τεχνολογίες
Αναμένουμε ακόμα περισσότερες εταιρείες να διαμορφώνουν τη δομή τους εσωτερικά με βάση τις ανάγκες προσαρμογής τους σε όλες τις αλλαγές που φέρνει το Digital economy. Θα δούμε κεντρικούς ρόλους ανθρώπων σε οργανισμούς, με στόχο το συνολικό transformation αυτών των οργανισμών στις νέες τεχνολογίες και με χαρτοφυλάκια που ξεπερνούν αυτά των media και της επικοινωνίας. Κατά τα άλλα, σε επίπεδο ποιοτικών αλλαγών που αφορούν στην επικοινωνία, αυτά που βλέπουμε σχετίζονται κυρίως με τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε για να συγκεντρώσουμε (Tracking) και να διαχειριστούμε δεδομένα (Data Management & integration), καθώς και με τις πλατφόρμες που θα χρησιμοποιήσουμε για να φθάσουμε στον τελικό καταναλωτή (Programmatic Buying). Εκεί αναμένεται όλο και περισσότεροι οργανισμοί να αρχίσουν να διαμορφώνουν ενιαίες στρατηγικές διαχείρισης δεδομένων με στόχο την ακόμα πιο προσωποποιημένη επικοινωνία με τους καταναλωτές τους.

Χρήστος Λάτος, Γενικός Διευθυντής, OgilvyOne Worldwide Athens
«Online επικοινωνία και digital transformation είναι top priority»


Εκτιμώ ότι το 2017 θα είναι άλλη μια δύσκολη χρονιά για τη Διαφημιστική αγορά. Ωστόσο, η περιοχή του Digital θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, όπως όλα αυτά τα χρόνια, καθώς η online επικοινωνία και το digital transformation είναι top priority για όλους τους πελάτες. Παράλληλα, από τη στιγμή που πλατφόρμες όπως το  Facebook, το Instagram και το YouTube λειτουργούν πλέον ως «Μέσα» και παρέχουν την απαραίτητη κάλυψη σχεδόν για όλα τα κοινά-στόχος και μάλιστα με μικρότερο κόστος από ότι η Τηλεόραση, η επένδυση σε αυτά τα κανάλια θα αυξάνεται.

Ενέργειες «digital at heart»
Θεωρώ ότι όλη η αγορά θα συνεχίσει να ωριμάζει και να αντιλαμβάνεται όλο και περισσότερο τη σημασία της Integrated επικοινωνίας και των digital at heart ενεργειών. Επίσης, τη σημασία του storytelling και του branded content που αγγίζει τις καρδιές των καταναλωτών και διεγείρει τα συναισθήματά τους. Διότι στο τέλος της ημέρας για να σε κάνει κάποιος like και share θα πρέπει να έχεις καταφέρει πρώτα το παραπάνω και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από την παραγωγή περιεχομένου και ιστοριών.

Αύξηση συνεργειών και συνεργασιών
Δεν είμαι σίγουρος τι μπορεί να θεωρηθεί νέα έκπληξη στη χώρα μας όπου τα τελευταία χρόνια έχουμε χορτάσει από εξελίξεις που αποκλείαμε και δεν τις χωρούσε ο νους μας. Το βέβαιο είναι ότι οι αλλαγές στο χώρο των ΜΜΕ και της διαφημιστικής αγοράς θα συνεχίσουν, οι συνέργειες και συνεργασίες θα αυξηθούν και η κατανάλωση θα πιεστεί ακόμα περισσότερο.

Γιώργος Αναγνωστόπουλος, CEO, Socialab
«Direct To Consumer και data-driven decision making»

Στο digital σήμερα έχουμε πολλά trends τα οποία είναι σε ένα καζάνι που κοχλάζει: όλες τις εναλλακτικές πραγματικότητες (VR vs AR vs MR), τον πόλεμο για market share και κατ’ επέκταση για τη διαφημιστική πίτα στα dark social, την δυνητική επέλαση των chatbots ως αντικατάσταση του search, το content shock που νιώθουν οι καταναλωτές από την πληθώρα του περιεχομένου που υπάρχει εκεί έξω και πολλά ακόμα. Θα προτιμήσω να μη μιλήσω για όσα ήταν trends και πέρσι όπως το native, το programmatic, το mobile-first και το video-first content με την ελπίδα ότι θα με καλύψουν οι συνάδελφοί μου. Θα μιλήσω όμως για τα trends του Direct To Consumer στα FMCG, καθώς και το data-driven decision making. Το πρώτο trend αφορά στη διείσδυση παραδοσιακών FMCG εταιρειών όπως η Unilever και η PepsiCo, οι οποίες πειραματίζονται στο εξωτερικό με την πιο άμεση επαφή με το κοινό τους. Ο βρετανο-ολλανδικός κολοσσός εξαγόρασε τον ανταγωνιστή της Dollar Shave Club έναντι $1δις προκειμένου να μην χάσει την ευκαιρία να έχει την άμεση επαφή με το κοινό της μέσα από ένα συνδρομητικό μοντέλο, ενώ ο αμερικανικός λάνσαρε ένα αναψυκτικό με Like-To-Buy campaign, προκειμένου να συνδεθεί πιο άμεσα με το κοινό των millennials. Νομίζω πως η αύξηση των online supermarkets θα οδηγήσει κάποια brands να σκεφτούν «μήπως να δοκιμάζαμε και μόνοι μας πιλοτικά;». Πιστεύω πως οι σκέψεις αυτές θα συζητηθούν στα γραφεία αρκετών CEOs και Country Managers το 2017. Το δεύτερο trend αφορά στη διαδικασία λήψης απόφασης μέσα στην επιχείρηση. Από τη μία βλέπω marketing departments τα οποία είναι πιο απαιτητικά στην αριθμητική αξία των KPIs που ζητάνε, αλλά ακόμα βλέπω σε πολύ μικρό βαθμό την post-campaign αξιολόγηση των δεδομένων αυτών σε αποφάσεις.

Πέρα από την επιφάνεια των trends
Δεδομένου πως κάθε καμπάνια είναι και μία μικρή έρευνα αγοράς στο δημιουργικό μίας διαφήμισης, γιατί δεν κάνουμε split-testing με σκοπό να δούμε τι επηρεάζει περισσότερο το κοινό μας και να το αξιοποιήσουμε αυτό στην τελική καμπάνια; Περιμένω να δω κάποια brands να το σκέφτονται σοβαρά, ειδικά για business-critical αποφάσεις όπως στο λανσάρισμα για ένα νέο προϊόν το οποίο βρίσκεται στο μεταίχμιο του Go / No Go. Το αν ο καταναλωτής το αναζητά online μήπως δείχνει κάτι για την αξία που θα του προσδώσει; Το πόσο engagement έχει; Το ποιό δημιουργικό είχε ανταπόκριση; Αυτά βλέπω να ενισχύονται μέσα στο 2017, όχι απλά να μένουν στην επιφάνεια των trends.


Κατεβάστε την ειδική έκδοση (PDF)

Marketing Week (T. 0017)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο Marketing Week Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

Προτεινόμενες ειδήσεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Industries

Τρόφιμα - Ποτά

International

Τηλεπικοινωνίες

Πολιτισμός / Ψυχαγωγία

Δημόσιος Τομέας

Retail

©2019 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778