Marketing Week - H ρεκλάμα εν Ελλάδι | Μιχαήλ Π. Λάμπρος

Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Advertising

H ρεκλάμα εν Ελλάδι | Μιχαήλ Π. Λάμπρος

15 Μαΐου 2012 | 10:11 Γράφει ο Marketing Week  Editor Topics: Βιβλία

H ρεκλάμα εν Ελλάδι | Μιχαήλ Π. Λάμπρος

«Η Ρεκλάμα εν Ελλάδι», το πρώτο κείμενο που γράφτηκε για την ελληνική Διαφήμιση και παρέμεινε σχεδόν άγνωστο ως τώρα, επανεκδίδεται, για πρώτη φορά, ύστερα από 117 χρόνια, από τις εκδόσεις Το Πέρασμα, με έρευνα και επιμέλεια του Κώστα Μαρτζούκου.

Είναι το κείμενο μιας συναρπαστικής διάλεξης που δόθηκε το 1894 από τον λόγιο Μιχαήλ Π. Λάμπρο, που υπήρξε συνιδρυτής του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» και δημιουργός της πρώτης Ελληνικής Επιθεώρησης.

Αναδιφώντας τις αγγελίες και τις ρεκλάμες της εποχής του και διατρέχοντας το φαινόμενο της διαφημιστικής επικοινωνίας σε όλες του τις μορφές, ο Λάμπρος περιγράφει και σχολιάζει με ιδιαίτερο τρόπο τους τελάληδες και τις τοιχοκολλήσεις, τα δρομολόγια πλοίων, τους καταλόγους ξενοδοχείων και εστιατορίων, ασμάτια ποιητών για προπόσεις και γεύματα, ευχαριστήρια ιατρών και δημόσιων λειτουργών, ακόμη και τις πρωτότυπες «συνθέσεις» των λαϊκών επιγραφών, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνει στην «κοινωνική ρεκλάμα» αποκαλύπτοντας μεθόδους προσωπικής προβολής που δεν διαφέρουν από τις σημερινές πρακτικές του facebook, του twitter και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Πρωτοπόρος για την εποχή του, ο Λάμπρος αθροίζει την πρώιμη εποχή της διαφήμισης, από τον Όθωνα ως τις μέρες του, και μέσα από αυτήν καταγράφει τα ήθη, τη νοοτροπία, αλλά και τη συμπεριφορά των Ελλήνων. Ένα έξοχο κείμενο, που ξεπερνάει το αντικείμενό του και αναδεικνύει τη Διαφήμιση σε ιστορικό τεκμήριο, σε μέσο εθνικής αυτογνωσίας, σε πραγματικό μνημείο του πολιτισμού μας.

Επιμέλεια: Κώστας Μαρτζούκος

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Μιχαήλ Π. Λάμπρος (1841-1902) ήταν γιος του νομισματολόγου Παύλου Λάμπρου και αδερφός του ιστορικού, πανεπιστημιακού δασκάλου και πρωθυπουργού της Ελλάδας (μεταξύ 1916 και 1917) Σπυρίδωνος Λάμπρου. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έγινε πολύ γνωστός ως θεατρικός συγγραφέας. Η μεγαλύτερη επιτυχία του υπήρξε η παράσταση «Λίγο απ’ όλα», που ανέβηκε από τον θίασο του Δημητρίου Κοτοπούλη, εγκαινιάζοντας τη μακρά παράδοση της αθηναϊκής επιθεώρησης. Ο Λάμπρος μετέφρασε επίσης γαλλικά και ιταλικά δραματικά έργα, διετέλεσε βουλευτής με την παράταξη του Χαριλάου Τρικούπη και εργάστηκε ως ασφαλιστικός πράκτορας. Ήταν, τέλος, εκ των ιδρυτών, πρώτος πρόεδρος και μόνιμος γενικός γραμματέας του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός.

ΕΚΔΟΣΗ
Το πέρασμα, 2011
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
14x21
ΣΕΛΙΔΕΣ
106
ΤΙΜΗ
€8,00
www.perasma.gr

 

Marketing Week (T. 1386)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο Marketing Week Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

Προτεινόμενες ειδήσεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Industries

Τρόφιμα - Ποτά

International

Τηλεπικοινωνίες

Πολιτισμός / Ψυχαγωγία

Δημόσιος Τομέας

Retail

©2019 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778