Θα κοστίσει πάνω από 65 εκατ. ευρώ τον χρόνο στους Έλληνες καταναλωτές, λέει ο Σύνδεσμος
Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) εκφράζει την έντονη αντίθεσή του και επισημαίνει τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η διάταξη περί «εύλογης αμοιβής για ιδιωτική αναπαραγωγή» που περιλαμβάνεται στο νέο Νόμο του Υπουργείου Πολιτισμού για τη συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ, πρόκειται για ένα αντιαναπτυξιακό μέτρο, το οποίο το μόνο που επιτυγχάνει είναι η αποθάρρυνση των νόμιμων και αυτονόητα αναγκαίων χρήσεων της τεχνολογίας, η επιβάρυνση των καταναλωτών με ένα ακόμα τέλος, καθώς και η εξόντωση κάθε ελπίδας για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας με την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας.

Το νέο «ψηφιακό τέλος» θα κοστίσει περισσότερα από 65 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση στους Έλληνες καταναλωτές, στις επιχειρήσεις και στον δημόσιο τομέα. Παράλληλα, ο ΣΕΠΕ τονίζει ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να περιμένει τόσο την έκδοση σχετικής Σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και την επικείμενη αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας περί Πνευματικών Δικαιωμάτων, πριν νομοθετήσει.

«Αντιθέτως, νομοθέτησε τη σχετική διάταξη, κάτι το οποίο δεν συμφωνεί με την κοινή ευρωπαϊκή νομοθεσία, νομολογία και πρακτική. Η χώρα μας καθίσταται πλέον “πρωταθλήτρια” επιβαρύνσεων στον τομέα αυτό, έχοντας τα υψηλότερα ποσοστά “ψηφιακού τέλους” στην Ευρώπη», επισημαίνει ο ΣΕΠΕ, τονίζοντας ότι το νομοθέτημα του Υπουργείου έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την τοποθέτηση και τις διακηρύξεις του Πρωθυπουργού για τον κεντρικό στρατηγικό ρόλο της ψηφιακής τεχνολογίας στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας.

Ο ΣΕΠΕ ζητά την παρέμβαση του Πρωθυπουργού για την άμεση κατάργηση των συγκεκριμένων διατάξεων και παράλληλα την άμεση εκπόνηση ειδικής μελέτης για τον τρόπο καθορισμού της δίκαιης και εύλογης αμοιβής υπέρ των πνευματικών δημιουργών και την υλοποίηση ενός διαφανούς συστήματος καταβολής και απόδοσης του ψηφιακού τέλους.